Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’nın kazananları belli oldu

0

Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’nın kazananları belli oldu. Yarışmaya ikinci yılında 721 öğrenci 421 projeyle başvurdu. Birinciliği ise ‘Radyasyona Karşı Zırh: Alfa-sepiyolit’ adlı, radyasyona karşı nükleer tesislerde izolasyon materyali; hava ve uzay araçlarında da zırh niteliğinde kullanılacak kaplama malzemesi geliştiren öğrenciler üstlendi.

 

Bayer Türk’ün, öğrencilere bilimi sevdirerek onları yeni buluşlar yapmaya teşvik etmek ve yaratıcılıklarını pekiştirmek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’nın kazananları belli oldu. Yarışmada ilk üç dereceyi alan öğrenci ve okullar akademisyenlerin oluşturduğu jüri tarafından belirlenirken Bayer Türk çalışanları tarafından seçilen bir ekip de Bayer Özel Ödülü’ne layık bulundu.

 

Birinciliği, “Radyasyona Karşı Zırh: Alfa-sepiyolit” projesi ile radyasyona karşı nükleer tesislerde izolasyon materyali; hava ve uzay araçlarında da zırh niteliğinde kullanılabilecek kaplama malzemesi geliştiren Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri Bedirhan Gergin ve Hüseyin Serhat Arıkan kazandı.


İkinciliği, “Görme Engelli Bireyler İçin Okuma Cihazı” projesi ile görme engelli bireylere elektronik ortamda e-kitaplar aracılığıyla kitap okuyabilme olanağı tanıyan cihaz geliştiren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Nureddin Kamadan ve Muhammed İkbal Baykal kazandı. 


Üçüncülük ödülü “Eye Blink” isimli proje ile kamera sensörü aracılığıyla konuşma engelli bireylere göz kırparak kendilerini ifade edebilme imkânı tanıyan bir cihaz geliştiren Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Muhammed Yusuf Efe ve Arda Aydın’ın oldu.


Bayer Özel Ödülü’nü ise “Alterna-Tesla” isimli proje ile herhangi bir yenilebilir enerji kaynağıyla şarj edilebilen ve 7-10 yıl arası ömrü olan, taşınabilir enerji cihazı geliştiren Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencisi Yosi Kohen Kutucu almaya hak kazandı.


Bayer Liseler Arası Bilim Yarışması’na ikinci yılında 721 öğrenci 421 projeyle başvurdu. Ödül alan projelerin dışında ilk 10’a kalarak finalde yarışan diğer altı proje ise şunlar oldu:

Beşi Bir Yerde Zeynep Karacan & Hatice Sena Türetken Galatasaray Lisesi
Dilsizlerin Dili – (Didil) Hasan Bal & Ekrem Bal Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi
Elektromanyelektrik Yusuf Berrak & Enes Saltan Kuleli Askeri Lisesi
Görme Engelliler İçin Güvenli Seyahat Cihazı Barış Yoldaş Cinemre & Ata Arda Ayaslıer İstanbul Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi
Soba Zehirlenmelerine Dur Diyelim Murat Küçük & Özgür Şen Özel Darüşşafaka Lisesi
Uv Metre Alper Berber Özel Bilfen İskenderun Fen Lisesi

Bayer, temel olarak sağlık ve tarımla ilgili Yaşam Bilimi alanlarında uzmanlaşmış küresel bir şirkettir. İnsanlığa faydalı olabilmek ve yaşam kalitesini arttırabilmek amacıyla ürün ve hizmetler geliştiren Bayer; aynı zamanda inovasyon, büyüme ve yüksek kazanma gücü ile değer yaratmayı amaçlamaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkelerine bağlı olan Bayer, kurumsal vatandaş olarak sahip olduğu sosyal ve ahlaki sorumlulukların bilincindedir. 2015 yılı itibarıyla 117 bin çalışana ve 46,3 milyar Avro satış cirosuna sahip olan Bayer’in, yıllık sermaye harcaması 2,6 milyar Avro, Ar-Ge harcaması ise 4,3 milyar Avro düzeyindedir. Bu verilere, 6 Ekim 2015 tarihi itibarıyla Covestro adıyla borsada bağımsız bir şirket olarak yapılandırılan ileri teknoloji polimerleri biriminin rakamları da dâhildir. Daha fazla bilgiye www.bayer.com adresinden ulaşabilirsiniz.

 

www.bayer.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here