Uzay araştırmacıları İstanbul’da toplanacak

0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri  Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uzay  Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) koordinasyonunda gerçekleştirilecek,  “Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR) 41. Bilimsel Kongresi”nin, 30 Temmuz-7  Ağustos tarihlerinde İstanbul’da yapılacağını bildirdi. Kongrede ABD, Çin,  Japonya ve Rusya’nın uzay ajansları ile Avrupa Uzay Ajansı başta olmak üzere çok  sayıda uluslararası organizasyonun yer alması bekleniyor

 

Bakan Işık, AA muhabirine, Uzay Araştırmaları Komitesi 41. Bilimsel  Kongresi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Etkinliğin, uzay alanında dünyanın en önemli bilimsel toplantılarından  biri olduğuna dikkati çeken Işık, “İstanbul Kongre Merkezi’nde, 30 Temmuz-7  Ağustos tarihlerinde  gerçekleşecek kongrede ABD, Çin, Japonya ve Rusya‘nın uzay  ajansları ile Avrupa Uzay Ajansı başta olmak üzere çok sayıda uluslararası  organizasyonun yer alması bekleniyor. Yaklaşık 60 ülkeden 3 bin 500 civarında  katılımcı öngörülen organizasyon için erken başvurular, 31 Mayıs tarihinde sona  eriyor.” diye konuştu.

ARAŞTIRMACILARLA İŞ BİRLİĞİ OLANAĞI SAĞLANACAK  

Işık, ağırlıklı olarak uzay araştırmaları sonuçlarının uluslararası  düzeyde paylaşıldığı kongrede, dünya yüzeyi, Meteoroloji, iklim, dünya ve diğer  gezegenlerin üst atmosferi, uzay havası, güneş sistemi ve gezegenler, uzay  bilimleri ve teknolojileri, uzayda malzeme bilimi, uzayda temel fizik ile uzayda  yaşamla ilgili çalışmaların konuşulacağını söyledi.

Kongreden birçok araştırmacı, öğrenci, ilgili kurum ve kuruluşun  faydalanabileceğine işaret eden Işık, “Kongre, uzay araştırmaları alanında çok  zengin bir konu yelpazesine sahip ve sunulan çalışmaların bilimsel değeri oldukça  yüksek. Etkinliğin Türkiye’de düzenlenecek olması, uzak ülkelerde  gerçekleştiğinde katılım olanağı bulamayan ülkemizdeki araştırmacılara, özellikle  genç bilim insanlarına yeni ufuklar açacak ve farklı ülkelerde, farklı alanlarda  çalışan araştırmacılarla da iş birliği olanağı sağlayacak.” ifadesini kullandı.

Uzay araştırmalarını ve bilimsel bilgilerin paylaşımını uluslararası  düzeyde teşvik eden 46 ülkenin üye olduğu COSPAR, 1958’den bu yana faaliyet  gösteriyor. COSPAR, uzay alanındaki bilimsel araştırmalara katkı sağlayacak bilgi  paylaşımını artırmak ve tartışma ortamı yaratmak için bilimsel toplantılar  organize ediyor ve yayınlar çıkartıyor.

TÜBİTAK, COSPAR’a Türkiye’yi temsilen 1996 yılında üye oldu ve 2 yılda  bir gerçekleşen konsey toplantılarındaki görüşmelere ve alınan kararlara ulusal  temsilcileri yoluyla katkı sağlıyor.

Dünyanın dört bir tarafından uzay bilimleri ve teknolojilerinde söz  sahibi bilim insanlarının bir araya geldiği, araştırma sonuçlarını paylaştığı  kongre, söz konusu teknolojileri hep birlikte bir adım ileriye taşıma amacıyla  yapılıyor. Kongre, her 2 yılda bir farklı bir ev sahibi ülkede düzenleniyor.

 

MİLLİYET  28.04.2016

Daha fazla bilgi için :

 

http://cospar2016.tubitak.gov.tr/ 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here