En iyi genç üniversite listesinde 3 Türk

0

Times Higher Education’ın ‘50 Yaş Altı En İyi 150 Üniversite 2016’ sıralamasında Koç 36’ncı, Sabancı 52’nci ve Bilkent 76’ncı oldu. Türk üniversiteleri geçen yılki listede daha üst sıralarda yer bulmuştu.

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘50 Yaş Altı En İyi 150 Üniversite 2016’ sıralamasını yayınladı.

Times Higher Education Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015-2016’da, CERN gibi büyük çaplı bilimsel organizasyonlarda bin ve üstünde imzaya sahip makalelerin değerlendirme dışı tutulması, bölge avantajı puanlarının iptal edilmesi ve daha fazla ülkenin listede yer alması nedeniyle Türk üniversiteleri alt sıralara düştü. 50 yaşından küçük yükseköğretim kurumlarının başarılarının değerlendirildiği listede, Türkiye’den en iyi dereceyi Koç Üniversitesi 36’ncılıkla aldı. Sabancı Üniversitesi 52’nci ve Bilkent Üniversitesi 76’ncı oldu. Geçen yıl Sabancı Üniversitesi 13, Bilkent 28 ve Koç Üniversitesi 51’inci sırada yer almıştı.

 

DOĞU BATI’YI GEÇTİ

Öğretim kalitesi, uluslararası görünüm, araştırma etkisi, endüstri bağlantıları kriterlerine göre değerlendirme yapılan listede, 39 ülkeden 150 üniversite arasından ilk sırayı İsviçre’den Ecole Polytechnique Federale de Lausanne aldı. İkinci Singapur’dan Nanyang Teknoloji, üçüncü Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi oldu. İlk 10’da Asya ülkeleri 5 üniversiteyle temsil edildi. Amerikan ve İngiliz üniversiteleri de Asya ve Avrupalı rakiplerinin gerisinde kaldı. Yükseköğretimde bu iki öncü ülke ilk 40’a sadece 3 üniversite sokabildi. Bunun nedenlerinden biri olarak ABD ve İngiltere’deki üniversitelerin daha yaşlı olması gösterilse de Hong Kong, Singapur ve Güney Kore’nin meydan okuması dikkat çekiyor.

 

‘ÇOK İYİ HABER

THE Baş Editörü Phil Baty, Türkiye’nin sıralamadaki görünümünü, “Türkiye’den 3 üniversitenin yer alması çok iyi bir haber. Türkiye yükselen ekonomiler arasında en iyi performanslardan birini gösterdi” sözleriyle yorumladı.

GERÇEK YERİMİZ DEĞİL

THE listesini Türk üniversitelerinin rektörleri şöyle yorumladılar: 

– Prof. Dr. Nihat Berker (Sabancı Üniversitesi Rektörü): “Ünivesitemizin bu başarısı, kuruluşundan itibaren yaptığı yatırımların sonucu. Hedefimiz uluslararası sıralamalarda her zaman üst sıralarda yer alan bir dünya üniversitesi olmak. Bu başarı, öğrencilerin, öğretim üyelerinin, çalışanlarının ve dostlarının özverisi ve çalışmaları sayesinde oldu.”

– Prof. Dr. Abdullah Atalar (Bilkent Üniversitesi Rektörü): “THE’nın değerlendirmede yaptığı değişiklikler konumumuzu etkiledi. Ancak Bilkent her yıl daha da iyi yerlere geliyor. Sıralamalardaki bu değişiklik bizim gerçek yerimizi göstermiyor.”

 

Tüm listeyi görmek için :

 

https://www.timeshighereducation.com/news/best-young-universities-in-the-world-150-under-50-rankings-2016

 

 

HÜRRİYET 07.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here