Geleceğin silahlarını tasarlıyorlar

0

Kırıkkale Üniversitesinde, savunma sanayinin güçlendirilmesi amacıyla gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silahların ve mühimmatın prototipleri yapılıyor…

Kırıkkale Üniversitesi, gelecekte kullanılması planlanan elektromanyetik silah ve mühimmat sistemleri için 3 boyutlu prototip çalışması yapıyor.

“3D Mekanik Sistemler İçin Prototip Üretimi” Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projeleriyle geliştirilerek üretilen 3 boyutlu prototiplerin, savunma sanayinin millileştirilmesi ve güçlendirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Makine Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bozdemir, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile üniversiteleri arasında yapılan anlaşmayla elektromanyetik silah sistemi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tasarladıkları silah sistemlerinin prototiplerini, üç boyutlu yazıcı sistemiyle görünür hale getirdiklerini ifade eden Bozdemir, şu bilgileri verdi:

“En yaygın kullanıma sahip üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi, bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesi ve her katmanının eritilen hammaddenin dökülmesiyle üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanmaktadır. En yaygın kullanılan hammadde sert plastiklerdir. Üç boyutlu tasarım dosyaları, bilgisayar yazılımı aracılığıyla dilimleme işleminden geçirilir ve üç boyutlu olarak basılabilir, dosya formuna dönüştürülür. Üç boyutlu yazıcının baskı sırasında yapacağı bütün hareketler ve ne zaman hammaddeyi dökmeye başlayacağı bu dosya içerisindedir. Yazıcının çözünürlüğü katmanın kalınlığına ve x-y eksenleri üzerindeki hareket hassaslığına bağlıdır.”

Bozdemir, proje kapsamında tabanca, üzerinde elektronik düzenekle direk hedefi bulan akıllı top mermisi ve manyetik atış yapan silah prototipi çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

 

Barutsuz silahlar

Yeni nesil silah sistemlerinde artık barut kullanımının olmayacağının öngörüldüğüne işaret eden Bozdemir, “Barutsuz sistemlerde merminin hedefe gidebilmesi için ‘mermiye dönme etkisi oluşturan sistem’ ürettik. Bu sistem, mermiye dönme etkisi kazandırılarak hedefe ulaşmasını sağlayacak. Mermiye dönme etkisi oluşturma sistemi için patent başvurusunda bulunduk. Prototip çalışmalar, lisansüstü eğitim çalışmalarında tez olarak sunulacak. Başarılı prototip çalışmalar ise TÜBİTAK ya da SANTEZ projeleriyle geliştirilerek ülkemiz savunma sanayinin millileştirilmesine katkı sağlayabilecek” dedi.

 

TRTHABER 22.02.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here