Bu teknolojiler yakın geleceğimizi şekillendirecek

0

Gelecek teknolojileri dendiğinde hayal dünyanız sizi çok uzaklara, Alis Harikalar Diyarı’na götürüyor olabilir. Ancak yakın geleceğimizi şekillendirecek teknolojiler o kadar da uzakta değil. IBM, 70 ülkede, 21 farklı sektörden 5 bin 247 yönetici ile yüz yüze anketler gerçekleştirerek, “Gelecek 10 yıla damgasını vuracak teknoloji ne olabilir?” diye sordu. Verilen cevaplar ütopik değil, aslında şu anda zaten var olan teknolojiler.
Buna göre önümüzdeki yıllarda önem kazanacak teknolojilerin ilk sırasında, bulut programlama ve servisleri yer aldı. Yöneticilerin yüzde 63’ü bulut teknolojisinin gelecek 10 yılda daha da önem kazanacağını belirtti. İkinci sırada ise yüzde 61 ile mobil çözümler yanıtı kendine yer buldu. Onu yüzde 57 ile son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren ‘nesnelerin interneti’ takip etti. İnsanın düşünme süreçlerini bilgisayar modellerine aktarma anlamına gelen bilişsel programlama ise yüzde 37’lik bir oranla önemli teknolojiler arasında gösterildi. Gelişmiş üretim teknolojileri, yeni enerji kaynakları ve çözümleri, biyomühendislik, insan-makine hibridleri gibi teknolojiler de yöneticilerin işaret ettiği gelecek vadeden teknolojiler arasında yer aldı. Peki yanıtlar arasında en çok adı geçen üç teknoloji gerçekten ne anlama geliyor? Gelin bunlara birlikte göz atalım.

Bulut programlama ve servisleri

Bulut nedir, ne işe yarar? Muhtemelen arada sırada bu terimi bir yerlerde duyuyorsunuz. Bulut, bilgisayarınızın hard diskini kullanmadan veri depolama ve paylaşımı anlamına geliyor. Bugün Dropbox, Google Drive, Yandex Disc, Microsoft OneDrive gibi bir alana kadar ücretsiz veri depolama izni veren bulut servisleri hizmet veriyor. Bulut teknolojileri, verilerin akıllı telefon, tablet, bilgisayar, laptop gibi cihazlar arasında zaman kaybetmeden ulaşılabilir ve depolanabilir olmasına imkân sağlıyor. Bu teknoloji artan bağlantı hızları ve internete ulaşılabilirlikle birlikte gelecek 10 yılda, hayatımızda daha çok yer alacak ve konuşulacak.

Mobil çözümler

Otobüsün saat kaçta kalktığından hızlı para transferine kadar, her iş için bir uygulama mevcut. Mobil uygulamaların 2013’teki market büyüklüğü 53 milyar dolar civarında. 2017’ye kadar bunun 77 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dünyada 10 milyardan fazla internet bağlantısına sahip mobil cihazın satıldığı tahmin ediliyor. Temmuz 2013 rakamlarına göre, Google Play üzerinden 50 milyar kez uygulama indirildi. 1 milyondan fazla uygulama ise indirilebilir durumda. Haziran 2014 verileri Apple’da 75 milyar uygulama indirildiğini gösteriyor. iTunes’ta 1.2 milyon uygulama bulunuyor. Uygulamalar sağlıktan kişisel gelişime, hatta kahve falına kadar aklınıza gelebilecek her alanda hayatımızın içinde her geçen gün biraz daha yer kaplıyor.

Nesnelerin interneti (loT)

Buzdolabınızın ayakkabılarınızla iletişim halinde olması şaşırtıcı gelebilir. Ancak nesnelerin interneti, hayatınızın içinde yer alan tüm eşyalar arasında bir iletişim kurulmasına izin verebilecek kadar gelişmeye müsait bir teknoloji. Peki bu teknoloji şu an ne aşamada? Akıllı telefonunuzla su ısıtıcınızı çalıştırabilir, evinizdeki ısıyı ayarlabilir, dolapta kaç domates kaldığını markette alışveriş yaparken görebilirsiniz. Nesnelerin interneti teknolojisinin şehirlerimizi bizimle sürekli iletişim halinde olan eşyalarla dolu alanlara çevirmesi için çok uzun zamanın geçmesi gerekmiyor.

NEDEN?

Yöneticiler, anketteki “Önümüzdeki 10 yıla neden bu teknolojiler damga vuracak?” şeklindeki soruya şu cevapları verdi:

Bulut programlama ve servisleri: İşlemlerde daha çok hız ve çeviklik, maliyetlerin düşük olması, bilişim teknoloji kaynaklarını üretici kullanma, daha kolay işbirliği.

Mobil çözümler: Gerçek zamanlı veriye daha hızlı ulaşım, müşteri deneyimlerini geliştirmek için yeni fırsat. Nesnelerin interneti: Kaynakları daha iyi kullanma.

Bilişsel programlama: Müşterileri daha iyi anlama, daha fazla gelişmiş ve kestirilebilir beceriler.

Gelişmiş üretim teknolojileri: Verimin artması, kaynak tasarrufu, daha hızlı tecrübe.

Yeni enerji kaynakları ve teknolojileri: İş dünyası için yeni kaynaklar, verimin artması, daha çevreci avantajlar. Biyomühendislik: Mahsulde artış, işlenmiş gıdada yeni fırsatlar, sağlık ve sağlık cihazlarında gelişim. İnsan-makine hibridleri: Sağlık ve makine teknolojilerinde yeni potansiyeller.

İşte peşinde olacağımız teknolojiler

 

Bulut programlama ve servisleri
YÜZDE 63

 

Mobil çözümler
YÜZDE 61

 

Nesnelerin interneti (loT)
YÜZDE 57

 

Bilişsel programlama
YÜZDE 37

 

Gelişmiş üretim teknolojileri ve çözümleri
YÜZDE 23

 

Biyomühendislik
YÜZDE 12

 

İnsan-makine hibridleri
YÜZDE 10

(Katılımcılar birden fazla yanıt verdi.)

 

HÜRRİYET 13.02.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here