Dünyanın En İyi Küçük Üniversiteleri Sıralamasında 2 Türk Üniversitesi

0

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘Dünyanın En İyi Küçük Üniversiteleri 2016’ sıralamasını açıkladı. Sıralamada ilk 10’a Türkiye’den Koç ve Sabancı Üniversiteleri girerken birincilik ABD’den California Teknoloji Enstitüsü’nün oldu.

THE, ‘Dünyanın En İyi Küçük Üniversiteleri 2016’ sıralamasında öğrenci sayısı 5 binden daha az olan üniversiteleri araştırma etkisi, öğretim kalitesi, uluslararası görünüm, endüstri bağlantıları gibi kriterlere göre değerlendirdi. Dünyadan 20 üniversitenin dahil olduğu listede Türkiye’den Koç Üniversitesi 8’inci, Sabancı Üniversitesi ise 10’uncu sıraya yerleşti. Listede ilk sırada ABD’den California Teknoloji Enstitüsü yer alırken, Fransa’dan Ecole Normale Superieure ikinci ve Ecole Polytechnique ise üçüncü oldu. THE, 20 üniversiteyi sanat ve beşeri bilimler, sağlık bilimleri, mühendislik ve teknoloji, fizik bilimleri, yaşam bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere altı önemli dalda inceledi. Verilerde ağırlıklı olarak THE Dünya Üniversiteler Sıralaması 2015-2016’dan faydalanıldı.

 

SAMİMİ ORTAM SUNUYORLAR

Times Higher Education Baş Editörü Phil Baty, listedeki Türk üniversitelerinin durumunu şu sözlerle değerlendirdi:
“Üniversitelerde boyut önemli. Bazı öğrenciler için büyük üniversiteler daha iyi, kimileri küçüklerin daha doğru bir tercih olduğunu düşünüyor. Küçük üniversiteler potansiyel olarak daha samimi bir ortam sunuyor, bu kurumlarda öğrenciler daha fazla destek görüyor. Büyük üniversitelerde star profesörler olabilir ancak onlar çoğu zaman meşgul olurlar. Küçük üniversitelerde öğrenciler kendilerini, daha fazla bir topluluğun üyesi gibi hisseder. Türk yükseköğretim kurumları ‘Dünya’nın En İyi Küçük Üniversiteleri’ sıralamasında oldukça iyi bir temsil elde etti. California Teknoloji Enstitüsü’nün yanı sıra, Türk üniversiteleri bölgeleri fark etmeksizin küçük üniversitelerin sunabileceği kadar iyi olanaklara sahip.”

 

EN İYİ 10

1- California Teknoloji Enstitüsü ABD
2- Ecole Normale Superieure Fransa
3- Ecole Polytechnique Fransa
4- Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Güney Kore
5- Ecole Normale Superieure de Lyon Fransa
6- İsveç Ziraat Üniversitesi İsveç
7- Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi ABD
8- Koç Üniversitesi Türkiye
9- Alaska Fairbanks Üniversitesi ABD
10- Sabancı Üniversitesi Türkiye

 

Geçen yılın başarısını devam ettirmekten mutluyuz

 

Prof. Dr. Nihat Berker (Sabancı Üniversitesi Rektörü): Üniversite performansında ölçek ve odaklanmanın önemi, öğrencilere, topluma ve bilime verilen hizmetler açısından çok büyük. Bu bağlamda dünyada 10’uncu olarak, uluslararası sıralamalarda geçen yılın başarılarını devam ettirmekten çok mutluyuz.

 

HÜRRİYET 26.01.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here