CERN pazarından ilk siparişi Dora Makine aldı

0

TOBB, 600 milyon avroluk CERN Projesi’nden Türk firmalarının pay alması için öncü oldu, ilk siparişi Ankara firması Dora Makine aldı

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 600 milyon avroluk Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) Projesi’nden Türk firmalarının pay alması için öncü oldu, ilk siparişi Ankara firması Dora Makine aldı.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Birlik, Türkiye’nin CERN’e ortak üyeliğini takiben, ülke firmalarının bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için harekete geçti. Birliğin düzenlediği konferanslarla CERN bünyesinde yer alan departmanların ihtiyaçları hakkında bilgilendirme sağlandı. TOBB, kurduğu CERN Sanayi İrtibat Ofisi ile Türk firmalarının CERN’e tedarikçi olabilmeleri konusunda çalışmalarına hız verdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “CERN pazarı Türk iş dünyası için önemli bir çıkış alanı olacak ve ekonominin büyümesi için katkı sağlayacak. Kurduğumuz irtibat ofisi ve yaptığımız bilgilendirme toplantılarıyla özel sektörümüzün önünü netleştirmeyi ve yol açmayı amaçladık. Neticesinde ilk sipariş de alındı. Bu, dev pazar için ilk adım. Önümüzdeki süreçte çok sayıda Türk firmasının daha büyük paylar alacağına inanıyorum. İnovasyon ve yüksek teknoloji ekonomimizi büyütmede en büyük unsur olacak. Bu anlamda CERN’e ortak üye olmamızı çok önemsiyoruz.”

TOBB bünyesinde kurulan CERN Sanayi İrtibat Ofisi tarafından yürütülen çalışmalara iştirak eden Dora Makine’nin Genel Müdürü Bekir Sağlamyürek de CERN’e tedarikçi olmanın önemli bir prestij olduğunu ifade etti. Sağlamyürek, modern ve hassas ölçüm ekipmanlarıyla ürettikleri parçalarla ağırlıklı olarak yurtiçi ve yurt dışı savunma sanayi, elektronik ve makina imalatı yapan firmalara çalıştıklarını ve medikal sektörde de kendi patentli ürünlerini üreten ayrı bir üretim alt yapısına da sahip olduklarını belirtti.

Mayıs ayında Türkiye’nin CERN ortak üyeliğinin başlamasıyla Türkiye’de üretim yapan sanayi firmaları, CERN’de yapılan alım ve ihalelere katılma hakkı elde etti. Ortalama 600 milyon avroluk mal ve hizmet alımlarının gerçekleştiği CERN’in, Türk firmaları için yeni bir pazar oluşturması yanında, yüksek teknolojili üretim ve Ar-Ge faaliyetlerine de bir ivme kazandırması bekleniyor.

TOBB bünyesinde kurulan Sanayi İrtibat Ofisi de CERN’e üye ülkelerin sanayi ve endüstri firmalarının ihale süreçlerine katılımda koordinasyonu sağlamak üzere görev yapıyor ve ihale süreçlerine ilişkin detaylı bilgiler sunuyor.

 

HABERTÜRK 16.12.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here