Matematik ve felsefe tutkunlarına

0

Prof. Roger Penrose’un kaleme “Kralın Yeni Aklı: Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları” kitabı raflarda yerini aldı

Zihin ve beden etkileşimini felsefecilerin “us-beden problemi” olarak adlandırdıkları teoriden yola çıkarak sorduğu sorularla inceleyen “Kralın Yeni Aklı: Bilgisayar, Zekâ ve Fizik Yasaları” kitabı, Türkçe’ye kazandırıldı. 1994 yılında bilime katkılarından dolayı “Sir” (Sör) unvanı verilen Prof. Roger Penrose’un kaleme aldığı kitap, Koç Üniversitesi Yayınları arasında raflardaki yerini aldı.

Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli’nin dilimize çevirdiği “Kralın Yeni Aklı” kitabı, yayınlanışının ardından özellikle yapay zekâ konusuna getirdiği karşıt tezlerle, dünya bilim camiasında çok ses getirdi. Matematik, fizik ve felsefeye ilgi duyanlar için yeni bir perspektif sunan önemli bir çalışma olan “Kralın Yeni Aklı”, 502 sayfa, karton kapaklı olarak okurlara sunuldu.

Kitabın yazarı Roger Penrose, özellikle Stephen Hawking ile birlikte oluşturdukları kuram; matematik ve fizikte yaptığı çok önemli çalışmalar ve bilimi yaygınlaştırmak için yazdığı kitaplarla tüm dünyada tanınıyor.

Roger Penrose, zihin-beden etkileşimini inceleyen “us-beden problemi”ni merkeze alarak oluşturduğu kuram ve sorulara cevap aradığı kitabında kuantum mekaniğinden kozmolojiye çeşitli disiplinlerde birçok konuya değiniyor. Penrose’un yapay zekâ, insan zekâsı ve beden arasındaki etkileşimlere vurgu yaptığı, bunların ötesinde akıl ve bilincin tüm bu ilişkilerdeki rolünü tartıştığı “Kralın Yeni Aklı” 10 bölümden oluşuyor. Kitap, Prof. Dr. Tekin Dereli’nin çevirisiyle anlaşılması zor gibi görünen matematik, fizik ve felsefe konuları rahat bir dille okuyucuya aktarıyor.

Eserde neler var?

Toplam 10 bölümden oluşan “Kralın Yeni Aklı”nın ilk 4 bölümde matematik ve fiziksel gerçeklik, akıl yürütmenin sınırları, algoritmalar ve hesaplanabilirlik kavramı, matematikte kanıt, doğruluk ve sezginin önemi ele alınırken, 5. ve 6. bölümlerde sırasıyla klasik fizik teorileri ve kuantum fiziği, önde gelen teorik fizikçiler tarafından değerlendiriliyor ve temel kavramlar sorgulanıyor. “Kralın Yeni Aklı”nın son bölümlerinde ise teorilerin irdelenmesi ve Penrose’un bunlar üzerine inşa ettiği fikirler yer alıyor.

http://www.kitapyurdu.com/index.php?route=product/search&filter_name=kral%C4%B1n+yeni+akl%C4%B1

DÜNYA 25.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here