AR-GE Proje Pazarı ödülleri sahiplerini buldu

0

“5. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” ödülleri sahiplerini buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) ortaklığı ve TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilen “5. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe AR-GE Proje Pazarı” ödülleri sahiplerini buldu.

İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde bu yıl beşincisi hayata geçirilen, kimya sektörünün en büyük inovasyon etkinliği olan Ar-Ge Proje Pazarı, üniversiteler, araştırma kurumları, sanayiciler ve girişimciler ile ilgili kamu kurumlarını bir araya getirdi.

Etkinlikte verilen bilgiye göre, İlaç ve Eczacılık Ürünleri, Boyalar ve Yapıştırıcılar, Plastik ve Kauçuk, Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri ile Temel Kimyasallar alanlarında başvuruda bulunan ve değerlendirmeye uygun görülen 140 proje, akademisyen ve sanayicilerden oluşan Değerlendirme Kurulu Üyeleri tarafından online ortamda puanlama sistemiyle değerlendirildi.

İlk 30’a giren proje sahipleri, ödül töreni öncesinde gerçekleştirilen “Ödül Kurulu Toplantısı”nda projelerini jüri üyelerine detaylı olarak anlattıkları sunumlar yaptı.

Değerlendirme sonucunda kategoriler bazında en başarılı projeler 15 bin, ikinciler 10 bin, üçüncüler ise 5 bin lira ile ödüllendirildi.

“Projelerimiz yıl boyunca sektörel fuarlarda sergilenecek”

Kimya AR-GE Proje Pazarı Ödül Töreni’nde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sanayinin, Türkiye ihracatında ilk üçte yer aldığına işaret ederek sektörün pek çok sektöre ara malı ve hammadde girdisi de sağladığını söyledi.

Sürdürülebilir ihracata ulaşılması ve ihracattaki kilogram değerinin artırılmasının AR-GE ve inovasyon gücüne bağlı olduğunu belirten Akyüz, şunları kaydetti:

“Katma değeri artırmak ve ithal ikamesi yaratmanın yanında üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek de oldukça önemli. Amacımız ihracatımızın kilogram başına değerini gelecek yıllarda en az 2,5 dolar seviyesine getirebilmek. Beş yıldır aralıksız düzenlediğimiz etkinliğimiz de işte bu amaca hizmet ediyor.

Dört yıldan bu yana 600’ün üzerinde yenilikçi proje başvurusunun alındığı ve toplam 286 bin lira ödülün dağıtıldığı Kimya Ar-Ge Proje Pazarı, bu yıl önemli bir farklılığı da beraberinde getirdi.

Dereceye giren projelerimiz yıl boyunca sektörel fuarlarda sergilenecek ve sanayiciyle buluşma fırsatına sahip olacak. Bu da bizim önem verdiğimiz çok heyecan verici bir gelişme.”

Akyüz, fikirlerin uygulanabilir ve üretilebilir olmasının yapılan Ar-Ge çalışmalarının ülke ekonomisine katkısını hızlandıracağını ve Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltacağını dile getirerek, “İKMİB olarak sürdürülebilir ihracata katkı sağlayacak yeni fikirler ve projeleri desteklemeye devam edeceğiz. En önemli hedefimiz de projelerimizin kısa sürede hayata geçirilmelerine katkıda bulunmak” diye konuştu.

Yapılan çalışmaların yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığı bilgisini veren Akyüz, “2013 yılında gerçekleştirdiğimiz AR-GE Proje Pazarı etkinliğimizde ticarileşen cilt lekelerini gideren portakal özlü krem bu yıl Dubai Beautyworld Fuarı’nda ilk kez tanıtıldı. Temennimiz bu projelerin diğer sektörlerde yayılması ve sayılarının artması” ifadelerini kullandı.

AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu ise konuşmasında  “AR-GE Proje Pazarı”na bu yıl tüm sektörlerin iyi hazırlandığını çok başarılı projelerin yarıştığını aktardı.

Zorlu bir değerlendirme sürecinin ardından 30 projenin sona kaldığını anımsatan Sadıkoğlu, “Bu projelerin her biri ödül alsın ya da almasın sanayicilerimiz tarafından üretime kazandırılabilecek nitelikte değerli projeler. Artık bu noktada biz sanayicilerimizin ilgisini bekliyoruz. Ayrıca dereceye giren projelerimiz yıl boyunca sektörel fuarlarda sergilenerek sanayiciyle buluşacak” değerlendirmesinde bulundu.

AR-GE Proje Pazarı Ödülleri

Verilen bilgiye göre yarışmaya başvuran proje sahiplerinin yüzde 52’si, finalistlerin ise yüzde 60’ı kadın olurken ödül sahipleri şu şekilde sıralandı:

“İlaç ve Eczacılık ürünleri kategorisinde birincilik ödülü ‘Platin Metalinin Saflaştırılarak İlaç Sektörüne Kazandırılması’ projesiyle Cem Özer-Mert Zerin’in; ikincilik ödülü, ‘Endüstriyel ve Moleküler Kullanıma Yönelik Pankreatik Tripsin ve Kimotripsin Enzimlerinin Üretimi’ projesiyle Dursun Kısa’nın; üçüncülük ödülü, ‘Doku Mühendisliği için İpek Proteinine Dayalı Yara Yanık Malzemesinin Üretimi’ projesi ile Kemal Kesenci’nin oldu.

Plastik ve Kauçuk kategorisinde birincilik ödülü, ‘Atık Pilastiklerin Tek Seferde Yoğunluklarına Göre Kademeli Ayrıştırılması’ projesi ile Saim Bayrak ve Oğuzcan Ünver’in; ikincilik ödülü, ‘Citycar: L7 Sınıfı Taşıt İmalatı’ projesi ile Bahram Dovletov’un oldu. Bu kategoride üçüncülük ödülü verilemedi.

Temel Kimyasallar Kategorisinde birincilik ödülü, ‘Su Hazırlama ve Atık Su Arıtımında Kullanılan Poliakrilamid Sentezi’ projesi ile Emrah Vaydoğan’ın; ikincilik ödülü ‘Kalıcı Kalp Pili Bataryası Prototipi Geliştirilmesi’ projesi ile Hamide Aydın’ın; üçüncülük ödülü, ‘Rutenyum Tabanlı Yeni Nesil Güneş Pillerin Üretimi’ projesi ile Nilgün Kayacı’nın oldu.

Boyalar ve Yapıştırıcılar kategorisinde birincilik ödülü, ‘Nanoteknolojik Yüzey Koruma Kimyasalı’ projesi ile Emre Akar’ın; ikincilik ödülü, ‘Beton Güçlendirici Donatı Telleri İçin Yerli, Uygun Fiyatlı, Doğada Çözünebilen Su Bazlı Yapıştırıcı Üretimi’ projesi ile Nilgün Kalaycıoğlu Özpozan’ın; üçüncülük ödülü, ‘Metalik Malzemelerin Boyanması İçin Yeni Nesil Manyetostatik Boyaların Geliştirilmesi’ projesi ile İmren Özcan’ın oldu.

Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri kategorisinde ise birincilik ödülü ‘Çamaşır ve Bulaşık Makinesinde Kullanılabilen 2si 1Arada Çevre Dostu, Doğal Kaynaklı Deterjan Üretilmesi’ projesi ile Derya Akgün’ün; ikincilik ödülü ‘Yanıklar, Yara İzleri, Böcek Sokmaları Durumlarında Çözümünüz; Acil Durum Spreyi’ projesi ile Alim Ozan Evliyaoğlu’nun oldu.”

 

HABERTÜRK 15.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here