İnovasyonun fitili Adana’da ateşlenecek

0

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği “Türkiye İnovasyon Haftası” yarın Adana’da başlıyor.Adana, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon kültürünü bölgeye yayarak mucitleri, icatları ve tasarımcıları ile anılmayı hedefliyor.

Türkiye İnovasyon Haftası yarın Adana’da başlıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği haftaya ev sahipliği yapacak Adana’nın Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, hem etkinliği hem de Adana ile inovasyonu DÜNYA’ya değerlendirdi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, günümüzde yüksek katma değerli ürünlerin önem kazandığını aktarırken, yatırım, üretim ve ihracatın artırılmasında Ar-Ge ve tasarımın ön plana çıktığını vurguladı. Bugün inovasyon çalışmaları, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri olmadan ayakta kalabilmenin mümkün olmadığını dile getiren Kıvanç, sürdürülebilir bir başarı için işletmelerin ve kurumların inovasyon kültürünü özümsemesi ve bunu tüm paydaşlarına kabul ettirmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda “Türkiye İnovasyon Haftası”nın yarın Adana’da gerçekleştirilecek olmasının kent ve yakın coğrafya için büyük önem taşıdığını belirten Kıvanç: “Tam bir festival havasında geçmesi beklenen etkinliklerde alanlarında dünyaca ünlü uzmanların yanı sıra Türkiye’nin önde gelen işadamları, akademisyenleri ve kanaat önderlerini de Adana ve diğer bölge halkıyla buluşturma imkanı bulacağız. Türkiye İnovasyon Haftası ile ülkemiz ve bölgemizdeki yaratıcılık potansiyelini, doğru stratejilerle katma değere dönüştürmeyi hedefl iyoruz. Bu anlamda, İnovasyon Haftası etkinliği önemli bir fırsat yaratacak ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Ateşlenecek bu kıvılcımın gelecek için önemli fırsatlar yaratmasını umuyoruz. 1924 yılında 24 fabrikası, sanatçıları ve şairleri ile anılan bir kent olan Adana’nın artık mucitleri, icatları ve tasarımcıları ile anılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Adana, ihracatını kısa sürede 3 milyar dolara çıkarabilir 

Kıvanç, “Ülke ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştiren sanayi kesimi, sürekli yeniliğin, farklı olabilmenin arayışı içinde olmalı” ifadelerini vurguladı. İhracatın; büyümenin, istihdamın ve refahın en önemli itici gücü olduğunu aktaran Kıvanç, çoğunlukla orta ve düşük teknoloji ürünlerden oluşan Türkiye ihracatının yapısını değiştirmeden orta ve ileri teknoloji ürün ihracatının oranını artırmadan gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma imkanının olmadığını vurguladı. Türkiye’nin, 2015- 2016 Global Rekabet Endeksi’nde bir önceki yıla göre 6 sıra gerileyerek, 51. sırada yer aldığını hatırlatan Kıvanç, “Türkiye için bu kabul edilebilir değil. Teknolojik gelişmeleri takip edebildiğimiz, Ar-Ge yatırımlarını arttırabildiğimiz oranda rekabet gücümüz ve ihracatımız da hedefl ediğimiz noktalara ulaşacaktır. Daralan pazarlar ve artan rekabete karşılık olarak daha farklı daha inovatif yaklaşımlar ve ürünler geliştirmek durumundayız. Bu anlamda kilogram başına ihracat değerini daha yukarıya taşımalı, yüksek katma değerli ürünlere odaklanacak çalışmalar yapmalıyız. Bu kapsamda Adana doğru bir strateji ve iyi bir planlamayla 2014’te gerçekleştirdiği 2 milyar dolarlık ihracatı kısa bir sürede rahatlıkla 3 milyar dolar seviyelerine taşıyabilir” ifadelerinde bulundu.

Tasarımla, dünya modasını belirleyen ülke olmalıyız 

Tekstilin bölgede etkin bir sektör olduğunu dile getiren Kıvanç, özellikle dokuma kumaş alanında önemli bir üretim altyapısının bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin gerçekleştirdiği toplam tekstil ihracatının yüzde 40’ını dokuma kumaşların oluşturduğunun bilgisini veren Kıvanç, dokuma kumaşın hazır giyim sektörü için de büyük önem taşıdığını, bu nedenle konfeksiyon sektörünü ve ihracatı da olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Tekstil sektöründe uluslararası pazarlardaki rekabet şartlarının, farklı ve yenilikçi olmayı zorunlu hale getirdiğini anlatan Kıvanç, “Sektörümüzün devamlılığı ve başarısı, tasarım kültürünü, inovasyonu öne çıkararak yakalayacağımız ivmede gizli. Katma değerde yaratacağımız artışla marka değerlerimiz daha da yükselecektir. Taklit eden değil, ürünleri taklit edilen, modayı belirleyen bir ülke olduğumuz zaman öndeyiz diyebiliriz. Tasarım potansiyelimizin gelişmesi, genç yeteneklerimizin teşvik edilerek desteklenmesi, sektörü önemli noktalara taşıyabilecektir. Bu hedef doğrultusunda, Ekonomi Bakanlığı’nın ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin desteğiyle, Akdeniz Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen dokuma kumaş tasarım yarışmasının 4’üncüsünü yine Adana’da gerçekleştireceğiz. Söz konusu yarışma kapsamında genç adaylara ve tasarımcılara yaratılan fırsatla, bölgemizdeki gençlerin yeteneklerini hayata geçirebilmelerine, bu alanda ilerleyebilmelerine imkân sağlamayı amaçlıyoruz. Bu tarz yarışmalarla dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı oluyor, tasarımcılara ve tasarımcı adaylara kendilerini ifade etme şansı yaratıyoruz” şeklinde konuştu.

Ceyhan, enerji üssü olmayı istiyor

Doğu Akdeniz’in ham petrol ve doğal gaz boru hatlarının kesiştiği önemli bir enerji merkezi olduğunu aktaran Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, 35 milyon tonu Irak- Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’ndan, 5 milyon tonu Ceyhan – Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı’ndan, 50 milyon tonu BTC Ham Petrol Boru Hattı’ndan olmak üzere yıllık yaklaşık 100 milyon ton ham petrolün dünya pazarlarına bu bölgeden ulaştırıldığını vurguladı. Kıvanç, ham petrol boru hatlarının kesişme noktası olan Ceyhan’ın; rafineri, petrokimya ve petrol ürünleri alanlarında yapılacak yatırımlar için önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktırarak, şunları dile getirdi: “Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Adana Havalimanı’na otoyol bağlantısıyla 80 kilometre uzaklıkta. Yumurtalık Serbest Bölgesi ve Toros Limanı ile Botaş tesisleri arasında yer alan bölge, genişleyecek rezerv alanlara sahip. Kamulaştırmada pürüzleri aşılması ve cazip yatırım imkanlarının sağlanması durumunda bölge önemli bir enerji üssü ve petro-kimya merkezi olacak.”

Yarın bakan Zeybekçi’nin katılımı ile açılacak

Yarın başlayacak Türkiye İnovasyon Haftası Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımı ile gerçekleştirilecek. Saat 10.00’da Adana Sheraton’da başlayacak haftanın açılış konuşmalarını ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, AKİB Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Adana Valisi Mustafa Büyük ve Finlandiya Büyükelçisi NinaVaskunlahti yapacak. ”İş Dünyası ve İnovasyon” başlıklı ilk sunumu Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın yapacağı haftada, Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt da “Sanayide İnovasyon & Teknoloji”yi anlatacak. 4 önemli panelin gerçekleştirileceği ilk günde Dijital Dünya ‘Mobil Hayatlarımız’ başlıklı son panel DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde yapılacak. İnovasyon Haftasının ikinci günü yine girişimciler, tasarımcılar ve iş dünyasının önemli isimleri ile devam edecek.

Adana, 01 plakalı yerel otomobil üretimine talip

Yerli otomobil üretiminin çok konuşulduğu bugünlerde, Adana’nın, yerli otomotiv üretimi için önemli yatırım avantajlarına sahip olduğunu dile getiren Zeki Kıvanç, mevcut ticari araç üreticilerinin otomotiv ve otomotivde çalışma kültürünü Adana’ya yerleştirdiğini aktardı. Bölgede otomotiv ve yan sanayinde faaliyet gösteren çok sayıda firma olduğunun altını çizen Kıvanç, üniversiteleri ve meslek liseleriyle Adana’nın önemli bir altyapı barındırdığını aktardı. Kıvanç, “Adana, lojistik anlamda da uygun bir coğrafyada yer alıyor ve kurulu altyapısı, mevcut limanlarıyla önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu kapsamda yerli otomobil üretiminin Adana’da yapılmasını arzu ediyoruz. Seri numarası 0000001 olacak ilk otomotive de Adana Sanayi Odası olarak talibiz. Bu otomobile Türkiye’nin 01 Plakalı şehri Adana’nın plakasını vermek bizi çok gururlandıracaktır” diye konuştu

Asgari ücretin artmasıyla işverenin de maliyeti artacak

Zeki Kıvanç, asgari ücretin belirlenmesinde, yatırımların, istihdamın ve üretimin artırılması, işsizlik artışının önlenmesi, ekonominin rekabet gücünün geliştirilmesi gibi ekonomik faktörlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Bu hususlar dikkate alınmadan yapılacak düzenlemelerin önemli sorunları beraberinde getireceğini söyleyen Kıvanç, “Artan maaşlar oranında işletmelerin kıdem ve ihbar tazminat yükü de artacak. Kurumsal firmalar bunu kaldırabilecek mali yapıya sahip değil. Asgari ücretin 1.300 TL olması ve buna asgari geçim indiriminin de eklenmesi durumunda işverenin maliyeti yüzde 43, asgari geçim indiriminin bunun içinde olması durumunda ise yüzde 30 oranında artacak. Asgari ücrette yapılacak artış otomatik olarak diğer çalışanların maaşlarının da artmasına vesile olacak. Bu nedenle, asgari ücretteki artışın altyapısı da sağlam bir şekilde planlanmalıdır dedi.

 

DÜNYA 04.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here