TSI belgeli vagonun seri üretimi başladı

0

TÜDEMSAŞ tarafından geliştirilen Avrupa’daki test çalışmaları başarıyla tamamlan RGNS tipi konteyner taşıma vagonlarının seri üretimine start verildi.

 

Sivas’ta faaliyet gösteren Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi A.Ş.(TÜDEMSAŞ) Avrupa’nın en hafif darasına sahip TSI (Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnameleri) belgeli RGNS tipi konteyner taşıma vagonu ve bojilerinin seri üretimine başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan, Avrupa Birliği ve çeşitli uluslararası kuruluşların istediği teknik kriterleri sağlamaya dönük olarak çalışmalarına 3 yıl önce başlatılan vagonların TSI sertifikasını aldıktan sonra üretime geçildiğini söyledi. Koçarslan, “Seri üretimine başlanan RGNS vagonu tamamen farklı ve yenilikçi bir tasarım olup, 20.5 tonluk darası ile Avrupa’daki en hafif yük taşıma vagonudur. 80 farklı yükleme senaryosu ve bojiye entegre fren sistemi ile yeni nesil bir üründür. Yük vagonlarının üretiminde bir zorunluluk haline gelen TSI sertifikasyon süreci sadece üretilen ürünle ilgili olmayıp, ürünün üretiminde kullanılan malzemelerin tedarikinden depolanmasına, üretimdeki iş akışlarından malzeme hareketlerinin izlenebilirliğine, çalışanların teknik donanımlarından eğitimlerine kadar birçok alanla ilgilidir. Bu durumun farkında olarak son 3 yılda fabrika sahalarımız, üretim hatlarımız, kalite kontrol laboratuvarlarımız modernize edilmiş, artacak üretimimize paralel olarak malzeme stok sahaları bir yandan genişletilirken, diğer yandan yenilenmiştir. Kaynak Eğitim ve Teknolojileri Merkezi Türkiye’deki en büyük 3 kaynak eğitim merkezinden biri olarak açılmıştır. TÜDEMSAŞ’ta, TCDD’de ve özel sektörde çalışan kaynakçılar bu merkezde eğitime alınarak uluslararası anlamda sertifikalandırılmıştır” dedi.

Koçarslan, seri üretimine geçilen TSI’lı boji ile RGNS vagonu ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde TÜDEMSAŞ’ta üretilecek 8 tip TSI’lı yük vagonu sayesinde Sivas’ın demiryollarında, yük vagonlarının üretimi, bakım-onarımı ve yedek parçalarının tedarikinde bölgenin merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaşacaklarını dile getirdi.

Bin adet üretecek

Vagon Üretim Fabrikası Müdürü Feridun Özdemir ise TSI’lı ürünler üretebilmek adına; fabrikada kaynak kalitesinin artırılması için robotlu kaynak hattı kurulduğunu belirterek, “Fabrikamıza en son iş başı yapan işçilerimize kaynak eğitimleri sonucunda sertifika verilmiştir. Diğer yandan fabrikamızın fiziki şartlarında yoğun bir şekilde iyileştirmeler yapılarak imalat hatları yeniden düzenlenmiştir” diye konuştu.

Söz konusu vagonlardan 2015 yılında 500 ve 2016 yılında 500 olmak üzere toplamda ilk etapta bin adet üretilecek ve TCDD’nin hizmetine sunulacak. Sonraki yıllarda ise talebe göre üretim devam edecek.

 

DÜNYA 27.10.20153

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here