TİM, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD ilk kez “İnovasyon”da buluşacak

0

Çukurova, Türkiye İnovasyon Haftası ile katma değeri arttıracak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde Adana’da düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası tanıtım toplantısında konuşan TİM BaşkanMehmet Büyükekşi “Türkiye’de bir ilke imza atarak TİM, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD olmak üzere dört sivil toplum kuruluşu başkanını bir araya getireceğiz ve inovasyonu konuşacağız” dedi.

AKİB Koordinatör BaşkanıBülent Aymen, “Eğitime yapılan yatırımların sonuçlarını, ekilen tohumların filizlenmesini bekler gibi heyecanla izliyoruz. Kısa sürede sonuç verecek devlet teşvikleri, mikro firma eğitimleri, seminer, konferans gibi faaliyetlere de devam etmemiz gerekli” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı katkıları ile 5-6 Kasım 2015 tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek “Türkiye İnovasyon Haftası” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Arçelik, Türk Ekonomi Bankası, Türk Hava Yolları ve Turkcell’in stratejik partnerliğinde Adana Sanayi Odası, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Büyükşehir Belediyesi ve TEMSA’nın destekleri ile Adana’da gerçekleşecek olan Türkiye İnovasyon Haftası toplantısının tanıtımına, Çukurova başta olmak üzere Adana iş dünyası temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

Dış pazarlarda yaşanan karışıklıklar, ekonomideki daralmalar ve kurlardaki değişimler sonucu rekabetçiliği azalan ihracatçılar, yaşanan bu kırılganlıkları aşabilmek için odaklandığı inovasyona Çukurova’dan devam edecek. Adana’da inovasyon fırtınası estirecek olan TİM ile AKİB, ortaya koydukları yenilikçilik anlayışıyla ilk kez iş dünyasının tüm paydaşlarını bir araya getirecek. Türkiye İnovasyon Haftası’nın Adana ayağında, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak bir araya gelerek sivil toplum kuruluşlarında inovasyonu anlatacak. Adana’daki Türkiye İnovasyon Haftası’na katılacak uluslararası ünlü konuşmacılar arasında, uzay mühendisliği, bulut teknolojisi ve üretimi alanlarında çalışmalar yapan Autodesk Teknoloji Fütüristi Jordan Brandt, Japon çelik üreticisi Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Hirohiko Sumida ve Business Week tarafından “Yılın En İyi İnovasyon Kitabı” olarak gösterilen ve 18 dile çevrilen “The Medici Effect” kitabının yazarı, girişimci ve stratejist Frans Johansson da bulunuyor.

TİM, sivil toplum kuruluşlarını buluşturacak

Tanıtım toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İnovasyon kavramı TİM’in en önem verdiği konuların başında geliyor. Katma değerli ihracatın en önemli bileşenlerinden biri olarak gördüğümüz inovasyon kültürünü tüm Türkiye’ye yaymak için çok boyutlu çalışmalara imza atıyoruz” dedi. İnovasyon tutkunlarını dört yıldan bu yana İstanbul’da düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda bir araya getirdikleri aktaran Büyükekşi, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl bu etkinlikleri Anadolu’ya yaydık. Ankara, İzmir, Gaziantep’e gittik. Bu yıl ise İzmir’den başladık ve şimdi Adana’dayız. İki gün sürecek ve yaklaşık 10 bin kişinin katılacağını tahmin ettiğimiz etkinliklerimizde partner ülke Finlandiya’dan önemli konuşmacılar, Güler Sabancı, Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın gibi iş dünyasının önemli temsilcileri ve diğer önemli yabancı konuşmacıları ağırlayacağız. Yine bir ilk olarak TİM, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD olmak üzere dört sivil toplum kuruluşu başkanını bir araya getireceğiz ve inovasyonu konuşacağız. Özellikle KOBİ ağırlıklı ihracatın yapıldığı Anadolu’da, Çukurova’nın tarım, tekstil, otomotiv alanlarında Cumhuriyetin sanayi devrimine öncülük eden Adana’da inovasyon algısını yerleştirmeyi ve katma değerli ihracatı arttırmayı hedefliyoruz.”

Tohumların filizlenmesini bekliyoruz

Toplantıda konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de “Etkinlikteki partner ülkemiz olan Finlandiya gibi, inovasyonu hayat boyu yaşamımızın içine entegre etmeliyiz” dedi. Eğitime yapılan yatırımların sonuçlarını, ekilen tohumların filizlenmesini bekler gibi heyecanla izlediklerini dile getiren Aymen, “Kısa sürede sonuç verecek devlet teşvikleri, mikro firma eğitimleri, seminer, konferans gibi faaliyetlere de devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

THY Adana Müdürü Sait Arslan, “Rekabetin had safhada yaşandığı havacılık sektöründe rakiplerin bir adım önüne geçebilmek için inovasyona gerek olduğu aşikardır. CIP Lounge, İnvestonboard, Skychef, Turkish Airlines Eurolig, dünyaca ünlü spor kulüplerine sponsorluk, Turkish Airlines World Golf Cup, Tour İstanbul, reklam yüzlerimiz ve daha birçok ürün ve hizmetlerimiz, THY olarak inovasyona verdiğimiz önemi göstermektedir” diye konuştu.

Adanalı şirketler inovasyona da liderlik edecek

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden de “Ülkemiz ekonomisi inovasyona ve girişimciliğe dayalı katma değerli bir yapıya doğru ilerlerken, bunda Anadolu’nun payı oldukça büyük. Anadolu şirketleri dünya ekonomisiyle ve ticaretiyle çok daha fazla entegre olmuş durumda. Türkiye’nin sanayileşme hamlesinde öncü rol oynamış olan Adana’da ve bu bölgede faaliyet gösteren şirketlerin ve girişimcilerin inovasyon konusunda da liderlik edeceğine inanıyoruz” dedi.

Turkcell Stratejik Planlama Grup Başkanı Doğa Ünay, “2007’de kurulan Turkcell Teknoloji, bugün 600’ün üzerinde Ar-Ge mühendisiyle, gerçek anlamda bir inovasyon takımı. Bunun en somut göstergesi 2013 ve 2014 yıllarında Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan yerli patent başvuruları içinde ilk üç firma içinde yer almamız ve sektörümüzün patent şampiyonu olmamız. Türkiye’den çıkan küresel şirketlerin sayısını artırabilmek için birlikte yola çıkmamız, birlikte başarmamız şart ve biz bunu başarabileceğimize inanıyoruz” dedi.

İnovasyon köylere de inecek

Etkinlikte konuşanTİM Başkan Vekili ve İnovasyon Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki “İhracat hedeflerine ulaşabilmemiz için kilogram değerini arttırmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun gerçekleşmesi için inovasyonun gerekliliğinin farkındayız. Hedefimiz inovasyonu kasabalara, köylere kadar indirebilmek” dedi. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü de “Hedefimiz bölge insanının geçmiş alışkanlıklarını, düşünce yapısını da inovasyon ile donatmak ve şehrimizi, bölgemizi hak ettiği yere getirmek” şeklinde konuştu.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “1924 yılında 24 fabrikası, sanatçıları, şairleri olan şehrimizin artık mucitleri ve icatlarıyla anılmasını istiyoruz” derken, Arçelik İnovasyon Süreç ve Sistem Geliştirme Yöneticisi İffet İyigün Meydanlı da “Uzun yıllardır Ar-Ge’ye yatırım yapıyoruz ve bunun meyvelerini yurt içi ve yurt dışında topluyoruz. Bu yolda durmak yok. Kendimizi geliştirmeniz gerekiyor” dedi.

http://www.tim.org.tr/ 14.10.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here