Yerli zırh yurt dışına ihraç ediliyor

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Bordan üretilen seramik zırh hakkında bilgi verdi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Bordan seramik zırh üretmeye başladık, bu seramikler bilinen en hafif ve en sert zırh seramikler. Üretim teknolojisi tamamen yerli bor karbürlü zırhlar hem ordumuz tarafından kullanılıyor hem de ihraç ediliyor” dedi.

Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğunu hatırlattı.

Dünyada 6-7 ülkede yapılabilen bor karbürlü zırhların Türkiye’de sadece özel sektör tarafından üretildiğini anlatan Alaboyun, “Borun Türkiye’deki kullanım oranı yüzde 3 seviyesinde. İhraç edilen bir ton borun değeri 500 dolar iken borlu zırh üretimi ile bor ham madde fiyatına 100 kat değer kattık. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) destekli proje kapsamında yapılan başarılı çalışmalardan sonra rekabet gücü yüksek yeni bir ürün ortaya çıkarıldı. Bor karbürlü zırh seramikleri özellikle uzun namlulu ve otomatik silahlardan korunmak için avantaj oluşturuyor” diye konuştu.

Bor karbürlü seramik zırhların savunma sanayisinin millileştirilmesinde önemli rol oynayacağının altını çizen Bakan Alaboyun, “Ürettiğimiz bor karbürlü zırh seramikler bilinen en hafif ve en sert zırh seramikler. Zırh, çeliği ile karşılaştırıldığında yüzde 70 daha hafif. Bu sebepten balistik koruyucu yelek ve helikopterler gibi ağırlığın çok önemli ve hassas olduğu yerlerde yoğun olarak tercih edilmekte” ifadelerini kullandı.

Alaboyun, BOREN tarafından desteklenen bor karbürlü zırh seramiklere olan talebin giderek arttığını belirterek, şunları kaydetti:

“Üretimde kullanılan fırınlar, presler ve makinalar da aynı şekilde ülkemizde yapılıyor. Yani üretim teknolojisi tamamen yerli bor karbürlü zırhlar hem ordumuz tarafından kullanılıyor hem de ihraç ediliyor. Yirmiden fazla ülkeden talep alıyoruz ve bu ülkelere ihracatını gerçekleştiriyoruz. Şu anda 2016 için siparişler mevcut.”

 

TRT HABER 10.10.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here