Uzay yolculukları için Türk öğrenciden proje

0

Lise öğrencisi Barış Volkan Gürses, TÜBİTAK’ta birincilik ödülü aldığı ‘Yapay Yerçekimi Projesi’ ile 17-22 Eylül’de İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 27’nci Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’nda Türkiye’yi temsil ediyor.

Yarışma, çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir Avrupa biliminin en parlak genç beyinlerini bir araya getirerek gelecek nesiller için araştırma ve yeniliğin önemini vurguluyor. TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yarışmada ülkemizi dört proje temsil ediyor.

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı 12’nci sınıf öğrencisi Barış Volkan Gürses, fizik öğretmeni Behire Oya Adalıer danışmanlığında hazırladığı ‘Elektrostatik Kuvvetten Yararlanarak Yerçekimsiz Ortamda Oluşan Kas ve Kemik Erimesinin Önlenmesi İçin Yapay Yerçekimi Oluşturulması’ adlı projesi ile geçtiğimiz mayıs ayında TÜBİTAK 46’ıncı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda fizik dalında Türkiye birincisi oldu.

Proje, yerçekimsiz ortamda kas ve kemiklerin yeterince kullanılmaması ile oluşan erimenin önüne geçmeyi hedefliyor. Uzay yolculuklarında önemli bir sorun olan kemik erimesini durdurmak için bir giysi tasarlanması ve uzay aracının içine yerleştirilecek plakalar ile yapay bir yerçekimi kuvveti elde edilmesi planlanıyor. Bu sayede uzayın yerçekimsiz ortamında daha uzun süreli yolculuk mümkün olabilecek.

HÜRRİYET 17.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here