Hemaks, büyümede Ar-Ge ile vites yükseltiyor

0

Türkiye’nin ilk dokuma tezgahını üreten Hemaks Makine, yükselişe geçiyor. Tekstil ve gıda makineleri kapsamında iki farklı Ar-Ge projesi üzerinde çalışan şirket, bir yandan da yılı yüzde 50 büyüme ile kapatmaya hazırlanıyor.

Sektörde birçok ilke öncülük eden Hemaks Makine, yeni Ar-Ge çalışmalarına odaklandı. Tekstil ve gıda alanında yeni makineler üretmek için harekete geçen şirket, bu yıl yüzde 50 büyüme öngörüyor.

Firmanın kuruluş hikayesini anlatan Hemaks Makina Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Helvacıkara, faaliyetlerine Gaziantep’te 1976 yılında başladıklarını söylüyor. Kuruldukları günden bu yana çok sayıda ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Helvacıkara, “Türkiye’de ilk dokuma tezgahını 1995 yılında TÜBİTAK desteği ile biz yaptık. Bu projemiz kapsamında ödül aldık. Söz konusu tezgahı 20 yıl boyunca ürettik. O yıllarda bu ürünü imal eden dünyadaki üç isimden biriydik. Üretimimizin ardından çok sayıda firma buraya yöneldi. Dokuma tezgahını artık 15 yıldır yapmıyoruz. Fakat şirket olarak tekstilin değişik branşlarında kullanılan 20 çeşit makine üretiyoruz” diyor. Gıda makinelerini ise 2005 yılından itibaren üretmeye başladıklarını anımsatan Helvacıkara, “Gıda makinelerinde makarna üretim hattı yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 40’ı gıda, yüzde 60’ı ise tekstil makinelerinden” ifadelerini kullanıyor.

Gaziantep Üniversitesi ve sanayi işbirliğinin sağlanması için Gaziantep Üniversitesi Sanayi İşbirliği Merkezi’nin (GÜSAM) kurulmasına da öncülük ettiklerini anımsatan Helvacıkara, birçok projeyie imza atan GÜSAM’ın bir dönem kurucu yönetim başkanlığı görevini de yürüttüğünü belirtiyor. Müşterilerinden gelen talebe göre özel makine tasarımı ve imalatı yaptıklarının altını çizen Helvacıkara, bunun yanında kendi makinelerinin üretiminin de devam ettiğini belirtiyor. Geçen yıl 10 milyon liralık ciro elde ettiklerini anlatan Helvacıkara, bu yılın ilk 5 aylık verilerine göre geçen yılın rakamını aşmayı öngördüklerini dile getiriyor. “Hemen hemen her yıl TÜBİTAK ile birlikte projeler yürütüyoruz” açıklamasını yapan Helvacıkara, “Devletin özellikle makine sektöründe Ar-Ge desteğini artırması gerektiğini düşünüyorum. Başka ülkelere bağımlı olmamak için kendi makinemizi üretmeliyiz” diyor.

Üretimin yüzde 50’si ihracata 
İhracat çalışmaları hakkında da bilgi veren Helvacıkara, makinelerini toplamda 38 ülkeye gönderdiklerinin altını çiziyor. Helvacıkara, “Tekstil makinelerinde imalatımızın yüzde 50’sini ihracata aktarıyoruz. Gıda makinelerinde ise üretimimizin yüzde 90’ını ihracata kanalize ediyoruz. Gıda makinelerinde ağırlıklı olarak Afrika’ya çalışıyoruz. Kazakistan ve Irak’ta bizim için önemli pazarlar arasında” ifadelerini kullanıyor.

Parçalarını da üretiyor 
Ürettikleri makinelerin parçalarının yüzde 99’unun kendi imalatları olduğuna da dikkat çeken Hemaks Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Helvacıkara, “Elektrik aksamı hariç makinelerimizin bütün aksamları Gaziantep’teki tesisimizde yapılıyor. Altyapımız yeterli olduğu için şirket olarak makine üretiminde sınır tanımıyoruz” diyor.

DÜNYA 18.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here