Türk Telekom ‘PİLOTT Girişimcilik Zirvesi’ yapıldı

0

Türk Telekom CEO’su Aslan, ‘Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık’ dedi.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, 5G üzerinde çalışmaya başladıklarının bilgisini vererek, “Bu çalışmalarımız 2 yıl önceye dayanıyor. Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık. İştirakimiz Argela burada 8 tane patent almayı başardı, 2 patent daha almak üzereyiz” dedi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Türk Telekom ‘PİLOTT Girişimcilik Zirvesi’ dünyadan ve Türkiye’den katılan girişimci ve yatırımcılarla gerçekleştirildi. Zirvenin açılışında konuşan Aslan, “Türkiye’nin teknoloji lideri olarak biz ülkemizi yeni bir çağa hazırlıyoruz. Bu teknoloji şirketlerinin ve yerli inovasyonun patlama yaptığı bir dönem olacak” dedi. Yıl sonu itibariyle Türk Telekom’un Türkiye’ye yaptığı toplam yatırımın 20 milyar liraya ulaşacağına dikkati çeken Aslan, bu rakamla Türk Telekom’un, Türkiye telekom sektöründe telekomünikasyona yapılan yatırımın yüzde 51’inden sorumlu olacağını dile getirdi. Rami Aslan, fiber networklerinin 240 bin kilometreyi aştığını vurgulayarak, yaşamaya başladıkları 4,5G tecrübesi networklerini fiber altyapıları üzerine inşa ettiklerini aktardı. 5G üzerinde de çalışmaya başladıklarının bilgisini veren Aslan, şunları kaydetti: “Bu çalışmalarımız 2 yıl önceye dayanıyor. Biz 4,5 için ağırlıklı olarak çalışırken, 5G üzerinde de çalışmaya zaten başlamıştık. İştirakimiz Argela burada 8 tane patent almayı başardı, sadece 5G alanındaki patentleri söylüyorum, 2 patent daha almak üzereyiz. Türk Telekom Grubu’nun görevi Türkiye’nin her zaman çağının en iyisi teknolojileri kullanmasını sağlamak. Her zaman oyunun öncüsü, rekabetin lideri olmalıyız, bu da inovasyonla olur.” Türk Telekom iştiraklerinde yaşanan gelişmelerle ilgili katılımcılara bilgi veren Aslan, “Dijital transformasyona liderlik etmeye, ek olarak finans, inşaat ve güvenlik alanlarına yapacağımız teknoloji yatırımlarıyla devam edeceğiz” dedi.

‘Benim girdiğim ülkelerde bir sene sonra kriz çıkıyor’

Zirve kapsamında düzenlenen söyleşiye Hüsnü Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin katıldı. Girişimciliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özyeğin, Finansbank’ı kurma sürecini anlattı: “Yapı Kredi’den ayrılmadan yüzde 1 pay istedim çünkü zararı kara dönüştürmüştüm. Patronum böyle bir politikaları olmadığını söyledi. ‘Ben de bir banka kurabilir miyim?’ diye düşündüm. O zaman 2.5 milyon dolara banka kurulabiliyordu. Villamı ve evimi sattım. Kiraya geçtik. Girişimcilere şunu söylemem lazım, başarı için risk almak zorundasınız. Ben sermayeyi yükseltebilmek için 21 ortak aldım. 21 ortaktan sadece 1 kişi 19 sene hissesini hiç satmadı. O hisseyi satmayan 1 kişi 120 bin dolara satın aldığı yüzde 1’e karşı banka satıldığında 50 milyon dolar aldı.”

“Benim girdiğim ülkelerde bir sene sonra kriz çıkıyor” diyen Özyeğin, diğer ülkelerdeki çalışmaları ile ilgili de katılımcılara bilgi verdi.

Girişimlere 750 bin TL destek sağlandı

Eylül 2013’te hayata geçirilen PİLOTT projesi kapsamında, 3 PİLOTT döneminde 40 üniversite ve teknokent ziyareti gerçekleştirildi. Projeye bine yakın başvuru alınırken, 100’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme yapıldı. 3 dönemde 30 girişim başarıyla mezun olurken, ilk dönem MobiRoller, cubic.fm ve PEAK, ikinci dönem ise Marvin, Vitringez ve Temizlikyolda projeleri ek yatırım ve Silikon Vadisi Turu ödüllerine hak kazandı. Girişimlere toplam 750 bin lira sermaye desteği sağlanmasının yanı sıra 12 PİLOTT girişimcisi PİLOTT ile Silikon Vadisi’ne gitti. 8 girişimin yatırım aldığı proje kapsamında bir girişim Türk Telekom tarafından satın alındı ve ürünleşti. 6 girişim Türk Telekom’la iş ortağı olurken, 8 girişimin ise Türk Telekom ile ticari işbirliği süreci devam ediyor. Zirvede ayrıca en başarılı girişimler açıklandı. AppAnalytics birinci, Kolay İK ikinci ve hrBeyond üçüncü seçildi.

 

DÜNYA 16.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here