İTÜ ve Boeing, Öğrenci Tasarımlarını Ödüllendirdi

0

İTÜ ve Boeing Türkiye’de insansız hava aracı tasarım eğitimi konusunda ortak bir çalışmaya imza atarak, Türkiye’nin yedi farklı bölgesinden gelen üniversite öğrencilerinin tasarladığı en başarılı insansız hava araçlarını ödüllendirdi.

Üniversitemiz ev sahipliğinde Boeing’in destekleri ile bu yıl ilk kez düzenlenen “Üniversitelerarası İnsansız Hava Aracı Tasarım Eğitimi ve Yarışması” 31 Ağustos – 5 Eylül tarihlerinde İTÜ Stadyumu’nda gerçekleştirildi.

iha-tasarim

Yarışmaya, Türkiye’nin 7 bölgesini temsilen seçilen Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde farklı disiplinlerde öğrenim gören öğrencilerden oluşan ekipler katıldı. 32 öğrenci, İTÜ’nün uçak tasarımı, aerodinamik ve uçuş kontrolü alanlarında uzman profesörlerinden, asistanlarından ve teknik personelinden yedi günlük teknik ve uygulamalı eğitim aldı.

Eğitimin sonunda öğrenciler sekiz ayrı takım halinde, kendi mini uçaklarını tasarladılar. Masrafları proje tarafından karşılanan elektronik malzemeler kullanarak bu uçakların üretimini gerçekleştirdiler. Öğrenciler tarafından tasarlanan ve üretilen insansız hava araçları, projenin son gününde düzenlenen gösteri uçuşunda sergilendi.

iha_ve itu

“En İyi İnsansız Hava Aracı Tasarım Ödülü” Akdeniz Üniversitesi’nin

Dereceye giren takımlara ödülleri 6 Haziran 2015 Pazar günü Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi TAV Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle takdim edildi.

Akdeniz Üniversitesi’nden katılan takımın tasarladığı İHA birinci olurken, Fırat Üniversitesi ve Ege Üniversitesi sırasıyla ikincilik ve üçüncülük ödülünü aldı. Birinci olan takım 10.000 TL para ödülü kazanırken, ikinci ve üçüncü olan takımlar sırasıyla 5.000 TL ve 2.500 TL para ödülü kazandı.

iha_odul

Törende konuşan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Özkol, Türkiye’nin en köklü akademik kuruluşlarından olan İTÜ ve Boeing tarafından düzenlenen üniversitelerarası insansız hava aracı tasarım eğitimi ve yarışmasının amacının gençlerin havacılığa ilgisini çekmek ve sektörde fark yaratacak bir adım atmak olduğunu belirtti ve “İTÜ ve Boeing’in havacılık sektörünün çeşitli alanlarında birlikte çalışıyor olması, üniversite-endüstri işbirliğinin güzel bir örneğidir. Türkiye’nin yedi bölgesinden katılan tüm takımları ve yarışmada dereceye giren takımları kutluyorum. Bu tür faaliyetlerin devamlılığının sektörün gelişimi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Strateji, Sanayi ve Kamu İlişkileri Yardımcı Direktörü Filiz Hayırlı Tepebaşı ise “İTÜ ile olan işbirliğimizin kapsamı her geçen gün genişlemeye devam ediyor. Bu eğitim ve yarışma sayesinde bir uçak tasarımı ve üretimi için gereken en temel araçların sağlanmasına katkıda bulunmaktan ve havacılığın geleceğine yönelik kalifiye işgücünü desteklemekten gururluyuz” şeklinde konuştu.

Kazanan takımlar ödüllerini, Rektör Yardımcımız Prof.Dr. İbrahim Özkol, Boeing International Türkiye Kuzey Afrika Strateji Sanayi ve Kamu İlişkileri Yardımcı Direktörü Filiz Hayırlı Tepebaşı, UUBF Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Gökhan İnalhan, Yard. Doç. Dr. Hayri Acar ve Dr. Uğur Özdemir’den aldı.

http://www.itu.edu.tr/ 08.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here