Ülker, Yıldız Mükemmellik Yolu ile yeni sanayi dönüşümüne hazır

0

İnternetin dünyada yaygınlaşarak dönüştürmeye başladığı üretim ve sanayi sektöründe çağı takip eden ve süreçlerini hızla sonuçlandıran şirketlerin yarışı başladı.

Dünyada dijital dönüşümle başlayan yeni sanayi dönemine hazırlanan Ülker, dönüşümünü Yıldız Mükemmellik Yolu ile gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz yıl grup şirketlerinde pilot olarak başlatılan çalışmalara, Avrupa merkezli gelişen yeni sanayi devrimi Industry 4.0 yaklaşımı da büyük zenginlik katıyor.

Ülker, Yıldız Mükemmellik Yolu ile ürünün hammadde kaynağından rafa kadar uzanan tüm süreçleri anında izleyerek hızlı aksiyona dönüştürmeyi ve rekabet avantajını geliştirerek sürdürmeyi hedefliyor.

İnternetin dünyada yaygınlaşması ile başlayan dijital çağ, hizmet sektöründen sonra üretim ve sanayi sektörünü de dönüştürüyor. İnternet sayesinde rekabet artık, uçtan uca tüm süreçlerini izleyebilen ve bunu hızlıca aksiyona dönüştüren şirketlere geçiyor. Yalınlık, çeviklik, kaynakların verimli kullanımı, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik ise, bu sürecin kilit kelimeleri durumunda… Özellikle Avrupa’da internetten esinlenerek Industry 4.0 kavramı ile özdeşleşen bu yeni döneme Almanya öncülük ediyor.

Ülker de, bu yeni dönemi öngörerek geçtiğimiz yıl pilot şirketlerinde başlattığı çalışmaları Yıldız Mükemmellik Yolu çatısı altında topladı. Geçen yıl dört şirketle çıkılan Yıldız Mükemmellik Yolu, bu yıl 11 şirketle genişleyerek devam ediyor.

Ülker’in çalışanlarına yönelik düzenlediği Yıldız Mükemmellik Yolu toplantısının bu yıl 3 önemli konuğu vardı. Almanya Enformasyon Teknolojileri Başkanı Prof. August Wilhelm Scheer, Ülker ve Yıldız Holding çalışanlarına Industry 4.0’ı anlattı.  Akın Öngör hep beraber başarmanın ve ekip halinde takım olarak hareket etmenin mucizevi gücü üzerine, The Naturel Step International Başkanı Dr. Göran Carstedt ise yalınlık, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir markalar konusundaki tecrübelerini paylaştı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yıldız Holding Gıda – Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, şirketleri sistemlerin, teknolojilerin ve iş yapma kültürünün yeniden şekilleneceği bir dönemin beklediğine dikkat çekti. Tütüncü, “Bu dünyaya hazırlanmak için biz de kendimize bir yol haritası çıkardık.  Yeni dönemde bize sürdürülebilir ve geliştirilebilir rekabet üstünlüğü sağlayacak bu yolu oluştururken dünyanın herhangi bir yerinde başarılı olmuş bir modeli kendimize adapte etmedik.

Tamamen bize özgü bir yol haritası çizdik. Uçtan uca bütün sistemlerin birbiriyle konuştuğu bir organizasyon oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece ürünün kaynağından rafa ve hatta tüketicinin evine gidene kadar bütün süreçlerini izleyebilecek ve gerektiğinde süratle aksiyon alabileceğiz” dedi.

İş süreçlerini önce yalınlaştırıp sonra dijitalleştireceğiz

Geçtiğimiz yıl başlatılan Yıldız Mükemmellik Yolu programını dört ana başlık altında topladıklarına işaret eden Tütüncü, “Çalışmalarımızı Sistemlerde Mükemmellik, Kültürde Mükemmellik, Sonuçlarda Mükemmellik ve Sürdürülebilir Mükemmellik başlıkları altında yürütüyoruz.

İş süreçlerini önce yalınlaştırıp sonra dijitalleştirerek uçtan uca değer oluşturan, gerçek zamanlı verilerle hareket eden, çeviklik sağlayan, riskleri ve fırsatları yerinde süratle değerlendirerek gecikmeden kararlar alan ve rekabette bir adım önde olmaya odaklanan bir dönüşüme öncelik veriyoruz” şeklinde konuştu.

Başarı, insanı merkeze koymak ve hızlı karar almaktan geçiyor

Yıldız Mükemmellik Yolu ve ile Endüstri 4.0 programının pek çok ortak özelliği olduğuna işaret eden Tütüncü, şöyle devam etti:

“Çıkardığımız yol haritası ile Endüstri 4.0 çalışmalarını karşılaştırdığımızda, pek çok alanda benzer çalışmalar yaptığımızı gördük. Yıldız Mükemmellik Yolu programını Endüstri 4.0 içindeki dinamiklerle daha da geliştirmek ve bizi geleceğe taşıyacak, rekabet üstünlüğü sağlayacak bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Yalınlık, çeviklik, kaynakların verimli kullanımı, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik ise bu sürecin kilit kelimeleri olacak.

Mükemmellik yolculuğu uzun soluklu bir maraton…  Bu maratonda başarı, insanı merkeze koyup, iş güvenliğini en üst düzeyde tutup, yerinde ve hızlı karar almaktan, ortak akla güvenmekten, öğrenen ve gelişen organizasyondan, izlenebilirlik ve şeffaflıktan, katma değer üretmekten geçiyor.”

Ülker Çikolata’nın Almanya’daki final heyecanı

2015’in operasyonel mükemmellik çalışmalarının uluslararası platformda da konuşulduğu bir sene olduğunu hatırlatan Tütüncü sözlerini şöyle devam etti: “Ülker Çikolata, Avrupa’nın lider şirketlerinin de aralarında olduğu “Industrial Excellence Award (Endüstride Mükemmellik Ödülü) ” yarışmasında Türkiye birincisi oldu.

29 Eylül tarihinde ülkemizi temsil etmek üzere Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Hollanda ve İspanya’nın finalistleriyle yarışacağız. Gelişmiş üretim teknolojileri, devlet politikaları, firmalarının hazırlıkları ile 4. sanayi devrimine en yakın ülke olarak görülen Almanya’daki bu mücadele bizim için önemli bir tecrübe olacak.”

Avrupa’nın yeni dönüşümü, Industry 4.0

Almanya’da bilişim ve yazılım endüstrisinde en etkili bilim insanı ve girişimcilerinden biri olan Prof Dr. August Wilhem Scheer endüstriyel şirketlerin iş yönetim süreçlerinde köklü değişikliklere işaret eden Industry 4.0  çağının başladığını söyledi. Ülker’i Endüstri 4.0 dönüşümüne hazırlanma konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik eden Scheer sözlerine şöyle devam etti:

“Endüstri 4.0 vizyonunu bir file benzetebiliriz. Bu büyük fili istediğimiz yere götürebilmenin yolu ekonomik değerini ve işlevselliğini korumaktan, yani Endüstri 4.0’ın bileşenlerini iyi şekilde anlamaktan geçer.  Endüstri 4.0 ile müşteri süreçleri, müşterilerin çoklu kanallardan ürün/hizmete ulaşabildiği, ürün ve hizmetin durumunu anlık olarak görebildikleri, ürünü kendilerine özel şekilde sipariş edebilmelerini ve ulaşabilmelerini mümkün kılıyor. Üretim süreçleri kendi başına anlık karar alırken diğer üretim alanlarıyla entegre çalışabilen modüler ve esnek üretim alanlarına imkan sağlıyor” dedi.

 

 

http://www.ulker.com.tr 03.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here