GE, Predix Cloud ile endüstride hız, verim ve tasarruf sağlayacak

0

GE, dünyada endüstriyel veri ve analitik için kurulan ilk bulut hizmeti Predix Cloud’u duyurdu.

Havacılık, enerji, sağlık hizmetleri ve ulaşım alanlarındaki farklı ölçekteki müşterilerin kendilerine özgü ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanan dijital endüstri firması GE, yazılım alanındaki yatırımlarına bir yenisini daha ekleyerek bir ilke imza attı. 2014 yılında yazılım gelirleri 4 milyar doları bulan ve 2015’te 6 milyar dolar yazılım geliri elde etmesi beklenen GE, dünyada endüstriyel veri ve analitik için kurulan ilk bulut hizmeti olan Predix Cloud ile birlikte bulut hizmetleri pazarına girmeyi planladığını duyurdu.

Predix Cloud, son derece güvenilir ve endüstriyel güce sahip bir bulut ortamı içerisinde benzersiz hacim, hız ve çeşitlilikte makine verilerini toplayacak ve analiz edecek.
Bu bulut hizmet platformu (PaaS), Endüstriyel İnternet için yeni bir büyüme aşaması olacak ve uygulama geliştiricilerin endüstri için hızlı biçimde hizmet yaratmalarına, uygulamaya koymalarına ve yönetmelerine olanak tanıyacak. Dünyanın endüstriyel veri ve analitik için tasarlanmış ilk ve tek bulut çözümü olan Predix Cloud, operatörlerin makine verilerini daha hızlı ve verimli kullanmalarını sağlayarak her sene milyarlarca dolarlık tasarruf da sağlayacak.

General Electric CEO’su Jeffrey Immelt, “Bulut bilişimi tüketici dünyasında inanılmaz yeniliklere yol açtı. GE, Predix Cloud ile endüstri dünyasına yeni bir hizmet ve performans seviyesi getiriyor. Daha dijital bir hastane daha iyi ve hızlı sağlık hizmeti anlamına geliyor. Daha dijital bir üretim tesisi, ürünlerin daha hızlı üretilmesine, daha dijital bir petrol şirketi ise daha iyi varlık yönetimi ve her kuyuda daha yüksek üretkenliğe işaret ediyor. Müşterilerimiz ile iş birliği içinde işletmelerini dönüştürecek ihtiyaca özgü çözümler geliştirmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Konuyu Türkiye’deki endüstriyel büyüme açısından ele alan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, “Türkiye’nin ekonomik büyümesinde kilit rol oynayan verimlilik odaklı üretim, Predix Cloud çözümü ile çok daha ileri seviyelere taşınacak. Endüstriyel İnternet ile özellikle enerji, sağlık ve ulaşım gibi büyüyen sektörlerde verimlilik ve üretkenliği daha da fazla artırmak mümkün olacak.  Bu ise yeni yatırımlara daha fazla kaynak ayırılmasına fırsatını sağlayacak. Tüm dünyada büyük bir ilgi ile takip edileceğine inandığımız endüstriyel bulut platformu olan Predix, ülkemizin büyüme hedeflerine paralel olarak endüstrilerin gelişimine önemli ölçüde katma değer sağlayacak”dedi.

GE, 2015’in 4. çeyreği itibariyle iş alanları yazılım ve analitiklerini Predix Cloud’a taşımaya başlayacak. Bu hizmet, müşteriler ve diğer endüstriyel işletmelere yönelik olarak veri ve uygulamaların yönetimi için 2016 senesinde Predix Cloud’da ticari kullanıma hazır olacak.

GE’nin Predix Cloud’u, GE’nin bilişim teknolojisindeki (IT) derin alan uzmanlığını ve operasyonel teknolojiyi (OT) kombine ederek varlık bağlanabilirliği, makine verisi desteği ve endüstriyel seviyede güvenlik ve uyum gibi ileri araçlar sunacak.

Endüstrinin Geleceği Predix Cloud ile şekilleniyor

Endüstriyel İnternet herhangi bir sektörden iki kat daha hızlı veri yaratıyor. Önümüzdeki 15 sene içinde 60 trilyon doları geçmesi beklenen altyapı yatırımı sayesinde internete bağlı cihazların sayısı artmayı sürdürecek ve daha önce görülmemiş ölçüde veri ve analitik yaratılacak. Endüstriyel İnternete yönelik bir bulut platformu olan Predix Cloud, bu yeni büyüme aşaması için geliştirici topluluğu içinde yeni bir kavrayış seviyesi, varlık performans yönetimi (APM) kapasitesi ve inovasyon yaratacak son derece güvenli bir altyapı sağlamak için tasarlandı.

Endüstriyel İnternet’in başarısı iş ortakları ile işbirliğine dayalı bir ekosisteme dayanıyor. GE’nin Predix Cloud’u her yönüyle bu amaç doğrultusunda tasarlandı. Ancak müşteri tarafından talep edildiği takdirde diğer bulut yapılarında da çalışabiliyor. Predix Cloud, uygulama geliştirme, devreye alma ve işletim konusunda yardımcı olması için Pivotal’ın Cloud Fondry’sini (Bulut Dökümhanesi) kullanıyor.

Predix Cloud’u farklı kılan ne?

  • Varlık Bağlanabilirliği: Analizciler 2020 yılında 50 milyarın üzerinde varlığın internete bağlanmış olacağını öngörüyor. Predix Cloud sensörlerin, ağ geçitlerinin ve yazılım tanımlı makinelerin hızlı biçimde temini için sahip olduğu teknolojilerle küresel telekomünikasyon ortaklarını birleştirerek bu endüstriyel varlıklar için bir hizmet olarak gelişkin bağlanabilirlik sunuyor.
  • Makine verilerinin ölçeklenebilirliği: Makineler, tüketici bulut hizmetlerinin işlemesi için tasarlanmamış farklı veri tipleri üretir. Predix Cloud makine verilerini gerçek zamanlı olarak depolama, analiz etme ve yönetme amacıyla tasarlandı. Predix Cloud, binlerce sensörü olan bir lokomotiften gelen verilerin elde edilmesi ve analizinden, teşhis amacıyla bir doktora 3D MR görüntüsü gibi büyük nesne verilerinin gönderilmesine kadar çok farklı çeşitlilik, hacim ve hızda endüstriyel verinin işlenmesi için uygundur.
  • Güvenlik + Uyum: Operasyonel güvenlik ve bilgi güvenliği alanlarında on yıllarca yıllık deneyime sahip olan Predix Cloud endüstriyel operatörler ve geliştiriciler için uyarlanmış güvenlik çözümleri dahil olmak üzere mevcut olan en ileri güvenlik protokolleri ile tasarlandı.
  • Yönetişim: Mevzuata ilişkin 60’dan fazla alanda GE’nin küresel ağı ve derin uzmanlığından yararlanan Predix Cloud, dünya genelinde ulusal veri bağımsızlığı düzenlemelerini göz önüne alarak yönetişimi kolaylaştırmak ve bireysel kullanıcılar için uyumluluk maliyetlerini aşağı çekmek için tasarlanmıştır. GE, ortakları ve geliştiriciler bu sayede havacılık, enerji, sağlık hizmetleri ve ulaşım gibi sıkı düzenlemelerin geçerli olduğu endüstriler için daha kolay biçimde hizmet sunabiliyor.
  • Karşılıklı kullanılabilirlik: Predix Cloud, diğer uygulama ve hizmetlerle birlikte geniş bir bulut ortamı spektrumunda sorunsuzca çalışabiliyor. İşletmeler bu sayede mevcut çözümler içinde karşılıklı çalışmalarını sürdürürken Predix Cloud’un sağladığı optimize edilmiş güvenlik ve veri yapısı avantajlarından faydalanabiliyor.• Tanımlı kullanıcılara sahip topluluk: Predix Cloud, her kişi veya organizasyona açık olan kamusal bulut hizmetlerinden farklı olarak “tanımlı kullanıcılara sahip topluluk” modelini temel alarak bulut kullanıcılarının endüstriyel ekosisteme ait olmalarını garanti ediyor.
  • Yazılım Geliştirici kavrayışı: Yazılım geliştiriciler için işletim ortamları ve ona bağlı olan tüm aktörler görünür olacak. İşletmeler böylece bir yandan fiziksel ve dijital dünyadan gelen taleplere kesintisiz olarak uyum sağlayarak makine uygulamalarını hizmete sokabilir ve izleyebilirken, öte yandan operasyonel verimlilik için gerekli güvenlik ve görünürlüğü de sunabileceklerdir.
  • Talep üzerine kullanılabilirlik: İşletmeler kullanışlı bir talebe bağlı, kullandıkça öde modeli sayesinde Predix Cloud ile kolayca erişim sağlayabilecek ve ölçeklendirebileceklerdir.

 

DÜNYA 19.08.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here