Alternatif Enerjili Araç Yarışları Sonuçlandı

0

Elektromobil Kotegorisinde de birinciliği İstanbul Üniversitesi çıkardı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, “2016 yılında da 30-40 aracı, tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz” dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları “hidromobil” ve “elektromobil” kategorilerinde düzenlenen yarışlarla sona erdi.

Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışların ikinci gününde “elektromobil” kategorisinde İstanbul Üniversitesi Socrat isimli aracıyla birinci, İstanbul Üniversitesi Milat isimli aracıyla ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi Electra isimli aracıyla üçüncü oldu.

Ödül töreninde konuşan Işık, Türkiye’nin gelecek dönemde en fazla gündeminde yer alacak konularının başında alternatif enerji geldiğini belirterek, Türkiye’nin enerji ihtiyacının çok ancak kaynağının kıt olduğunu söyledi.

Bakan Işık, bu nedenle alternatif enerjili alanların ve enerji verimliliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünyada son yıllarda hızlı bir şekilde otomobil ve otomotivde hızlı bir şekilde alternatif enerjili araçlara yönelik yoğun bir çalışma var. Bu bambaşka bir alan ama geleceğin teknolojisi de burada. İşte geleceğine teknolojilerine hazırlanmak açısından TÜBİTAK’ın hazırladığı bu yarışmaya gençlerin ilgisinin artması bizi memnun ediyor” diye konuştu.

 

“Bu ay sonuna kadar 3 prototip üretilmiş olacak”

Geçen yıl buradaki ödül töreninde kullandığı “yerli otomobili yapacağız” ifadesini anımsatan Işık, “Yerli otomobilin de içten yanmaları motorlar alanında değil, elektrikli araç kategorisinde olacağını söylemiştik. Tam bir yıl geçti. Bugün geldiğimiz noktada önemli mesafe aldık. Bu ayın sonuna kadar 3 tane prototipimiz üretilmiş olacak. Bir prototipimiz de farklı talebimiz olduğu için bir ay kadar sonra istediğimiz değişiklikler yapılınca o da gelecek. Burada üzerinde durduğumuz, menzili uzatılmış elektrikli araç. 2016 yılında da 30-40 aracı, tüm mevsim, iklim ve arazi koşullarında test etmek için üreteceğiz. 2020’den önce de bir Türk markasını dünya yollarına çıkarmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Gelecek dönemde otomotivde en fazla Ar-Ge alanına odaklanılacağını dile getiren Işık, bugünkü yarışmalar vesilesiyle gençlerin geleceğin alanlarında çalıştığını söyledi.

Işık, burada yarışan gençlerin otomobil üretiminde önemli rol alacağını belirterek, “Dünyada hızlı bir şekilde elektrikli aracın ticarileşmesine yönelik çalışmalar var. Biz bu sefer Türkiye olarak treni kaçırmıyoruz. Türkiye bu yarışa tam zamanında güçlü şekilde başlayacak ama yarışta en önemli unsur nitelikli insan. Nitelikli insan olmazsa isterse her türlü imkanınız olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ve beraberindeki protokol üyeleri kategorilerinde dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Daha sonra yarışlarda mücadele eden araçları inceleyen Işık, İstanbul Üniversitesi’nin Socrat isimli aracı ile Trakya Üniversitesi’nin Pehlivan isimli araçlarına binerek bilgi aldı. Bakan Işık, Socrat’ı bir süre kullanarak pistte tur attı.

 

ALTERNATİF ENERJİLİ ARAÇ YARIŞLARINDA DERECEYE GİREN TAKIMLAR

 

1) Performans Ödülleri

Elektromobil kategorisinde performans ödülleri enerji tüketimleri değerlendirilerek belirlendi.

Birinci: İstanbul Üniversitesi, Socrat-Ev takımı, Socrat-Ev 2015

İkinci: İstanbul Üniversitesi, Milat 1453 takımı, Milat aracı,

Üçüncüsü:  Yıldız Teknik Üniversitesi, Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, Electra aracı

 

Hidromobil kategorisinde performans ödülleri hidrojen tüketimleri değerlendirilerek belirlendi.

Birinci: İstanbul Üniversitesi, Hidroist takımı, Hidroist ‘15 aracı

İkinci: Yıldız Teknik Üniversitesi, Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü takımı, Hyd-RS aracı

Üçüncü: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ktech takımı, H-vira aracı

 

2) Tasarım Ödülleri

Elektromobil kategorisinde dış kabuklarını kendi imkanlarıyla üretmesi ve gerçek araçlara görsel olarak benzemesinden dolayı Trakya Üniversitesi Pehlivan Team takımı, Pehlivan-Elek-Trak aracına

Hidromobil kategorisinde motor ve motor sürücüsünü yerli yapan Uludağ Üniversitesi, UMAKİT takımı, Timsah-H aracına verilmesi karar verildi.

 

3) Özel Kurul Ödülleri

Elektromobil kategorisinde Teknik Kontrollerde ve yarış organizasyonunda gösterdikleri centilmen davranışları nedeniyle Gümüşhane Üniversitesi Santa takımına,

Hidromobil kategorisinde ise diğer takımlara yapmış oldukları yardımlardan ötürü Kırıkkale Üniversitesi Hidrokale takımına verildi.

 

4) Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü

Elektromobil kategorisinde; yapmış oldukları Türkiye turuyla ülke genelinde geniş kitlelere ulaşan İstanbul Üniversitesi Socrat-Ev takımı ile ilk ve orta öğretim seviyesindeki öğrencilere ve halka yönelik gerçekleştirdikleri tanıtım etkinlikleri nedeniyle Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana takımı arasında paylaştırıldı.

Hidromobil kategorisinde bu ödül kriterlerini karşılayan takım bulunamadı.

 

5) Yerli Ürün Teşvik Ödülü

Etkinlik Kitapçığı’nda belirtilen ana bileşenlerden en az 3 tanesini yerli yapan aşağıdaki takımlara verilmesi kararlaştırıldı.

Elektromobil kategorisinde;

 

1) Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ-TEK takımına; a)Motor, b)Motor sürücü  c)Batarya yönetim sistemi d)Yerleşik şarj birimi e)Telemetri,

2) Karabük Üniversitesi KBÜELAR takımına; a)Motor sürücü, b)Yerleşik şarj birimi,  c)Elektronik diferansiyel uygulaması d)Telemetri,

3) Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris takımına; a)Motor, b)Batarya Yönetim sistemi  c)Yerleşik şarj birimi d)Telemetri,

4) Afyon Kocatepe Üniversitesi AKÜ Mobil takımına a)Batarya yönetim sistemi b)Telemetri c)Elektronik diferansiyel uygulaması,

5) Gediz Üniversitesi Gtech takımına; a) Motor b)Telemetri c)Elektronik diferansiyel uygulaması,

6) Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu takımına; a) Batarya yönetim sistemi b)Yerleşik şarj birimi c)Telemetri

parçalarının yerli olması nedeniyle verilmesi uygun örüldü.

 

Hidromobil kategorisinde ise ödül verilmedi.

 

www.tubitak.gov.tr  09.08.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here