G20’de genç girişimcilere Muhtar Kent yol gösterecek

0

Bu yıl Türkiye’de gerçekleşen G20 toplantıları kapsamında düzenlenecek olan G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi 7- 9 Eylül’de Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de düzenlenecek.

Bu yıl Türkiye’de gerçekleşen G20 toplantıları kapsamında düzenlenecek olan G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi 7- 9 Eylül’de Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de düzenlenecek. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvenin açılışına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katılacak. 600- 650 kişinin katılması öngörülen zirvede, Coca- Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Avrupa Melek Yatırımcı Ağı Onursal Başkanı Paulo Andrez, yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın, 3D Robotics Başkanı Jordi Munoz, Mediasa Yayıncılık AŞ Kurucusu Demet Sabancı gibi isimler, katılımcılara kendi tecrübelerini aktaracak.

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, zirvenin öncesinde Ankara’da düzenlenecek B20 toplantısına kendi katılımcılarından 40 kişilik bir grubu götüreceklerini ve orada genç girişimcilerin finansmana ulaşma imkanı sağlayacaklarını kaydetti. Dünyada hızla yaygınlaşan girişimcilik kavramının, Türkiye’de henüz kendini yeni kabul ettirmeye başladığına değinen Çuhacı, Türkiye’de girişimcilik kültürünün daha çok yaygınlaştırılması için hem kamuya, hem özel sektöre hem de sivil toplum kanadına çok iş düştüğüne işaret etti. Bu kapsamda AR-GE ve inovasyonu özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Çuhacı, konuya ilişkin şunları aktardı: “Eğitim sistemimizi girişimciliğin desteklenmesi yönünde düzenlenmeli, girişimcilik dersinin üniversitelerin yanı sıra ilköğretimde dahi yaygın bir şekilde işlenmesini sağlamalıyız. Unutmamalıyız ki, hata yapmaya tolerans vermediğimiz taktirde, başarılı girişimci hikâyeleri ortaya çıkaramayız.”

Dünyaca ünlü isimler konuşmacı olacak 
G20 YEA Zirvesi, dünyada ve Türkiye’de girişimcilik ekosistemine kılavuzluk eden isimleri bir araya getiriyor. 20’nin üzerinde oturumda, 50’den fazla konuşmacının yer alacağı zirvenin katılımcıları arasında Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Muhtar Kent, Philip Morris SA Genel Müdürü Enrique Jimenez, dünyaca ünlü yatırımcı ve Scaale Capital Yönetim Kurulu Üyesi Kaushal Choksi, Avrupa’daki binlerce girişimciyi temsil eden JEUNE’un Başkanı Patrik Kovacs, Avrupa Komisyonu Girişimcilik Birimi Başkanı Michel Catinat, JCI 2015 Dünya Başkanı İsmail Haznedar gibi isimlerin yanı sıra Girişimcilik Vakfı Başkanı Sina Afra, Yemeksepeti. com CEO’su Nevzat Aydın, Bi- Taksi Kurucu ve CEO’su Nazım Salur, Inventram Genel Müdürü Cem Soysal ve İstanbul Social Enterprise Genel Müdürü Hakan Elbir gibi girişimcilik ekosisteminin öncüleri yer alıyor. Aralarında BNP Paribas ve TEB, Intel, İlhan Trading, Atreus Group, Pernigotti ile Zumosol gibi markaların bulunduğu firmaların sponsorluğunda gerçekleşecek İstanbul’daki G20 YEA Zirvesi’nde ilk kez “B2B toplantılar” düzenlenecek.

Ana senaryo kötümser
Toplantının açılışında elektrik kesintisi nedeniyle konuşmasına gecikmeli başlayan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye’yle ilgili ana senaryolarının kötümser olduğunu ifade etti. AK Parti- CHP koalisyonunun kurulması halinde Türkiye’de işlerin hemen düzelebileceğine dikkat çeken Gürlesel, “Bu ihtimal yüzde 10- 15’ler seviyesinde. Bizim ana senaryomuz erken seçim olacağı yönünde. Yıl sonunda dolar 2.80’i, euro 3.10 seviyesini görebilir. Faizler de bir miktar yükselebilir. HDP’nin baraj altında kalması gerektiği dillendiriliyor. Bu nedenle terör olaylarının muhtemel bir erken seçime kadar devam edeceği beklentisindeyiz” dedi. Dünya ekonomisini de değerlendiren Gürlesel, dünyada bu yılda 2.5- 2.6 seviyelerinde bir büyüme beklentisi olmasına karşılık, durumun terse dönerek gelişmiş ülkelerin daha hızlı, gelişmekte olan ülkelerin ise daha yavaş büyüyeceğini ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin bir miktar daha değer kaybedeceğini belirten Gürlesel, bu durumun 2 yıl daha süreceğini aktardı. Gürlesel, yıl sonunda paritenin ise 1.05 seviyelerine gerileyebileceğini bildirdi.

 

DÜNYA 06.08.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here