Kök hücreden ‘atan kalp dokusu’ elde edildi

0

ABD’li bilim adamları, kök hücreden büyüyen ve atan kalp dokusu üretti. Elde edilen dokular, doğuştan kalp hastalıklarının tedavisinde bilim adamlarına yardımcı olacak.

California Üniversitesi ve Gladstone Kalp ve Damar Hastalıkları Enstitüsü araştırmacıları, yetişkin bir insandan aldıkları deri dokularından elde edilen kök hücreleri laboratuvar ortamında yeniden programlayarak kalp hücrelerine dönüştürdü.

Araştırmacılar, elde edilen hücrelerin insan kalbindeki odacıklara benzer mikro yapılar oluşturduğunu kaydetti.

Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Kevin Healy, insan kalbindeki odacıkların, ilk kez yapay ortamda oluştuğuna dikkati çekti. Healy, “Bu teknoloji, bir yandan ceninde kalp gelişimine ışık tutarken bir yandan da doğuştan kalp hastalıklarının tedavisinde ve gebelikte kullanılan ilaçların yan etkilerinin belirlenmesinde bilim adamlarına büyük kolaylık sağlayacak” dedi.

Araştırma “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.

Kalp hastalıkları, en yaygın görülen doğuştan gelen bozukluklar arasında ilk sırada yer alıyor. Her yıl binlerce bebek, annelerinin gebelikte kullandığı ilaçlar nedeniyle kalp sorunlarıyla dünyaya geliyor.

Kök hücreler, kandan kemiğe, sinirden deriye her tür hücreye dönüşebilme özelliğine sahip olduğu için beyinden kalbe, gözden böbreğe birçok alanda tedavi amaçlı kullanılıyor.

TRT HABER 15.07.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here