Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruluyor

0

TBMM’de 1 Nisan 2015 kabul edilen kanun, biri devlet, 2’si vakıf 3 üniversitenin kurulmasını öngörüyor. Kanuna göre, İstanbul’da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulacak. Üniversite, sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, siyasal bilgiler, İslami ilimler, tıp, mühendislik ve mimarlık, bilgisayar ve bilişim fakülteleri ile sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitülerinden oluşacak.
Rektör beş yıllığına, Yükseköğretim Kurulu’nun önereceği profesör akademik unvanına sahip 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Üniversite yönetimine, üniversitenin faaliyet alanları ile stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere, Üniversite Danışma Kurulu oluşturulacak. Üniversite Danışma Kurulu’nda, Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıkları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üst yöneticileri yer alacak. Kurul, yılda en az bir kez toplanacak. Danışma Kurulu toplantılarına uluslararası kuruluşların yükseköğretim ile ilgili birimlerinden ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından oy hakkı olmaksızın temsilciler çağrılabilecek.

Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği eğitim öğretimin niteliğine ilişkin asgari kriterlerin yerine getirilmesi kaydıyla bölüm, anabilim dalı, bilim dalı veya araştırma merkezleri ile lisans ve lisansüstü diploma programı açmaya, bu programların kontenjanlarını belirlemeye ve akademik kadroların ilanına Üniversite Yönetim Kurulu yetkili olacak.

Üniversite, Türkçe dışındaki dillerde program açma, yabancı yükseköğretim kurumları ile ortak program yürütme de dahil olmak üzere yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla her türlü işbirliğine dair protokoller ve anlaşmalar yapabilecek. Üniversite Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile yurtiçinde ve yurtdışında fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birimler kurulabilecek. Yurtdışında eğitim yapılabilmesi bu birimlerde yurtiçinden görevlendirilecek öğretim elemanları ile idari personelin ve sözleşmeli olarak mahallinden temin edilecek öğretim elemanları ile idari personelin niteliği, sayısı, görev süresi ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.

Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Güçlendirme Vakfı kurulacak. Vakfın temel amacı, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni desteklemek olacak. Vakfın organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu olarak belirlendi. Maliye Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile orta, lise ve yükseköğretim öğrencilerini burs ve yurt temini ile desteklemek üzere kurulan kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflardan Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 5 dernek veya vakıf, vakfın kurucularını oluşturacak. Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne 3 bin 320’si akademik kadro olmak üzere toplam 4 bin 412 kadro ihdas edilecek.

İstanbul’da, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından İbn Haldun ve 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından da İstinye adlarıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. İbn Haldun Üniversitesi, eğitim, iletişim, insan ve toplum bilimleri, hukuk ve siyasal bilgiler fakülteleri ile sosyal bilimler ve eğitim bilimleri enstitülerinden oluşacak. İstinye Üniversitesi de tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen-edebiyat, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık, İslami ilimler fakülteleriyle sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler enstitülerinden oluşacak.

02.04.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here